Groot tekort in de horeca: "Personeel uit Spanje halen is geen oplossing"

Er is een groot tekort aan personeel in de horeca. "Het moet niet zo zijn dat we horecapersoneel uit Spanje vandaan moeten halen", zegt voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV. Toch is het probleem ook voor een deel aan de sector zelf te wijten, denkt hij. Het loon is te laag, het perspectief in de sector te slecht en er is te weinig geïnvesteerd.
Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen © Omrop Fryslân
Vakbonden schuiven de komende maanden aan tafel om een nieuwe horeca-CAO te bespreken. "De horeca is een van de sectoren waar het minst betaald wordt in Nederland. Bij de CAO zitten veel lonen op het minimumniveau van 10-11 euro per uur", legt Fortuin uit. "Voor Kerstmis moet er een nieuwe CAO liggen. Het is een minimum-CAO, bepaald op het minimumloon."

Coronacrisis

Door het coronavirus is het tekort aan mensen pijnlijk aan het licht gekomen. "De coronaperiode heeft geleerd dat veel mensen die in de horeca werkten op een andere plek hun heil hebben gezocht. Bij de GGD bijvoorbeeld."

Niet voor een tientje aan het werk

Om ze dan terug te krijgen in de horeca dat lukt zomaar niet. Fortuin: "Het heeft alles te maken met vraag en aanbod. Als je ergens anders meer kunt verdienen, ga je niet meer voor een tientje aan het werk." En in andere sectoren staat men ook te springen om personeel, bijvoorbeeld in de techniek, bouw en detailhandel.

Carrièremogelijkheden

Niet alleen het salaris is een knelpunt, ook de carrièrekansen. "Het heeft met instroom te maken: mensen kiezen minder voor horeca-opleidingen. De ontwikkelmogelijkheden in de horeca zijn op dit moment lager."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
De aantrekkelijkheid van het vak moet beter, vindt Fortuin. "Het perspectief op de langere termijn moet beter: mensen moeten ook in de horeca carrière kunnen maken. Als je niet investeert, blijf je ook het laagste punt in de arbeidsmarkt. Dan is het zwaar om mensen te krijgen."
Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen