"Agenten mogen niet zomaar hun wapen trekken en schieten"

De politie is in Leeuwarden al de hele dag bezig met sporenonderzoek in de buurt van de Borneostraat. Daar is een man aangehouden op wie agenten eerder geschoten hebben.
© Kappers Media
Het schietincident was maandagavond. Agenten hebben toen meerdere keren geschoten op een man die met een wapen een snackbar overvallen zou hebben. Volgens getuigen is er meedere keren geschoten. De verdachte is aangehouden.
Agenten doen onder andere onderzoek naar een auto die door kogels geraakt zou zijn, en er is ook een drone in de lucht.

Alle luiken dicht

De rijksrecherche doet ondezoek naar het optreden van de politie. Dat is altijd zo als agenten op iemand geschoten hebben, zegt verslaggever Hayo Bootsma.
© ProNews
Er zijn nog veel vragen, maar nu de rijksrecherche de zaak onderzoekt, komen er van de politie geen antwoorden.
"Bij de politie gaan nu alle luiken dicht", zegt Bootsma. "Ik verwacht nog wel dat er een verklaring komt van de politie, maar heel uitvoerig zal die niet zijn."

Schietinstructie

Agenten mogen niet zomaar hun wapen trekken, laat staan op iemand schieten, zegt Bootsma. "Op filmpjes is te zien dat agenten gericht geschoten hebben op de verdachte. De rijksrecherche moet nu onderzoeken of dat rechtmatig was."
De politie heeft een schietinstructie, zegt Bootsma, waar in staat wanneer een agent op iemand mag schieten.
Dit is een deel van de schietinstructie van de politie:
Het gebruik van een vuurwapen, niet zijnde een vuurwapen waarmee automatisch vuur of lange afstandsprecisievuur kan worden afgegeven, is slechts geoorloofd:
om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd vuurwapen bij zich heeft en dit tegen personen zal gebruiken;
"Het is een extreem middel", zegt Bootsma. Hij wijst erop dat op filmpjes te zien is dat de verdachte het wapen in de hand had, en dat er getuigen zijn die zeggen dat hij geschoten heeft.
De verdachte is met een ambulance afgevoerd. Het is nog niet duidelijk wat hem precies ten laste gelegd wordt.