Drie schippers waren te weinig, maar na een paar borrels wilde Sytze ook wel meedoen

In 1953 ging het niet goed met de Centrale Commissie Skûtsjesilen (SKS). Slechts drie schippers hadden zich ingeschreven, en dat was te weinig. Eigenlijk was het kampioenschap al afgelast.
© Omrop Fryslan
In de week die normaal gesproken de finaleweek van de SKS was, blikt Omrop Fryslân terug op de rijke geschiedenis van het skûtsjesilen. Tot en met vrijdag komen we iedere dag met een verhaal uit ons archief.
Op een verjaardagsfeestje en 'na een paar borrels' belooft Sytze Brouwer in 1953 om zijn skûtsje klaar te maken voor de wedstrijd. Dat was twee dagen voor de start.
"Mijn vader heeft daarmee de SKS gered", zegt zijn zoon Pieter Brouwer. De SKS was duidelijk geweest. Drie schippers die meezeilen, dat zijn er te weinig. Dat moeten er minimaal vier zijn.
Pieter Brouwer, zelf drie keer kampioen in de SKS, weet van het verhaal.
De oude Brouwer verscheen aan de start met zijn skûtsje Lotus. "Dat skûtsje was helemaal kaal. Er zat niets op, zelfs geen zwaard meer."
In de jaren daarna ging het aantal deelnemers weer omhoog. Dat kwam vooral doordat er steeds meer stichtingen waren, die een skûtsje kochten en daarmee aan de wedstrijden meededen. De commissies van Earnewâld en Drachten waren er bijvoorbeeld bij in deze begintijd.

'Wij blijven eigen baas'

Tegenwoordig zijn bijna alle skûtsjes die meedoen aan de SKS in handen van een stichting. Pieter Meeter, schipper op één van de weinige particuliere skûtsje in de SKS-vloot dat uitkomt voor Akkrum, begrijpt dat wel. "Een stichting in het leven roepen is een heel goede zet. Het kost allemaal veel geld, dat is voor één persoon niet te betalen. Ook wij hebben bij de Meeters een stichting, alleen bij ons is dat een sponsorstichting."
Dat het skûtsje van Meeter particulier is, komt door pake Siete Meeter. Die was in de jaren 60 schipper voor Leeuwarden, maar die commissie wilde een andere schipper. "Toen heeft pake gezegd, ik zeil nooit weer voor een stad of commissie. Ik ben voortaan eigen baas. En zo is het gegaan."
In de SKS verschijnen er al jaren 14 skûtsjes aan de start. Dat dat nog kan, komt misschien wel door Sytze Brouwer. "Mijn vader stond niet vooraan in zijn leven. Dat had hij weleens wat meer mogen doen in zijn tijd", denkt zoon Pieter.