De Fryske Marren komt met speciale ambtenaar woningbouw: "Steun van gemeente"

In De Fryske Marren komt een speciale 'ambtenaar woningbouw'. Een motie van CDA-raadslid Roel Roelevink kreeg steun van de volledige raad. "Wij praten met veel mensen over woningbouwprojecten. Er zijn vaak allerhande plannen, maar het viel op dat de medewerking van de gemeente wel wat beter kon." Daarom wil de gemeente initiatiefnemers voortaan beter helpen en stimuleren.
Het gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure © Omrop Fryslân
"Vaak werd er gezegd: het kan niet, want dit en dat staat in de weg. De hartelijke ontvangst viel wel eens wat tegen. Wat we graag willen zien, is dat er medewerking is om te kijken hoe het dan wél kan", zo legt Roelevink uit.

Proactieve ambtenaar

Daar komt dus een speciale ambtenaar voor. "Zo'n ambtenaar moet niet alleen kijken naar de bestaande vraag, maar ook op zoek gaan naar geluiden van gemeenschappen die wel woningbouw willen ontwikkelingen in een dorp of stad.' De medewerker moet dus proactief handelen, zodat de gemeente steun kan geven in het vormgeven van plannen.
Het blijft zo dat de plannen uit de gemeenschap moeten komen. "De gemeente pakt niet de rol van projectontwikkelaar op", zegt Roelvink. Maar iets meer hulp is welkom.

Leefbare gemeenschap houden

Er zijn veel regels rondom woningbouw. Dat zal zo blijven, zegt ook Roelvink. "En daar zijn initiatiefnemers zich vaak ook wel van bewust. Maar de vrijwilligers die zich voor nieuwe woningen inzetten, verdienen wel wat meer steun vanuit de gemeente. Wij willen met z'n allen een leefbare gemeenschap. Daar moet je dan iets voor over hebben."
CDA-raadslid Roel Roelevink