Protestmars van campinggasten It Soal die niet weg willen uit Workum

Zo'n honderdvijftig campinggasten laten in Workum van zich horen. Ze protesteren tegen de plannen voor de bouw van 150 luxe lodges op camping It Soal. Dat zou betekenen dat 400 eigenaren van stacaravans en chalets hun staanplaats kwijtraken.
De opkomst van de demonstratie viel de organisatoren niet tegen:
Hoewel de plannen al jaren geleden bekend zijn gemaakt door de eigenaar van de camping, had niemand verwacht dat het zoveel mensen hun permanente staanplaatsen zou kosten. Dat zegt woordvoerder van de actievoerders, Michaël Westermeier.

'Middenstand wordt slachtoffer'

Volgens de actievoerders raken niet alleen zij hun vakantieplekje kwijt, maar wordt de middenstand van Workum ook slachtoffer. "Niet alleen zullen veel minder mensen van de lodges gebruikmaken dan er nu gasten op de camping staan", zegt Westermeier, "maar bovendien zorgt de geplande infrastructuur van de nieuwe situatie ervoor dat de koopbehoefte van die vakantiegangers veel meer op de winkels van het vakantiepark komt te liggen."
Het is een van de redenen dat de actievoerders nu de hulp van de Workumer ondernemers vragen bij hun protest.
Protestmars van It Soal naar Workum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Een petitie tegen de bouwplannen is 2.000 keer ondertekend. En om nog meer steun te krijgen, zijn zaterdag nog eens 6.000 kopieën onder winkelpubliek en inwoners van Workum uitgedeeld. Het doel is om alle bezwaarschriften tegen de plannen van de campingeigenaar in februari aan de gemeente Súdwest-Fryslân aan te bieden.
Westermeier: "Wij denken namelijk dat de bouw van 4,5 meter hoge gebouwen ten koste gaat van de natuurschoonheid van de gehele IJsselmeerkust, wat het toerisme uiteindelijk niet ten goede zal komen."
Protest in het centrum van Workum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte