Wetterskip: 'Stevige investering' nodig in watersysteem

Er is een 'stevige investering' nodig om het Friese watersysteem klimaatbestendig te maken. Dat zegt bestuurder Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân, nadat extreme neerslag in grote delen van de provincie voor overlast heeft gezorgd.
Water in Surhuisterveen © Raymon Roersma / ProNews
Wetterskip Fryslân is al dagen bezig om het overtollige water weg te pompen, en het kan nog wel tot halverwege aankomende week duren voordat het klaar is.
"We hebben in tientallen jaren niet zoveel water gehad", zegt Van Weperen. "Hier is geen enkel systeem op berekend."
Dit vergt de nodige pegels
Jan van Weperen
Om het Friese watersysteem klimaatbestendig te maken, is veel geld nodig, zegt Van Weperen. Hoeveel precies, dat zegt hij niet. Of de waterschapsbelasting omhoog moet, is niet duidelijk.
Later dit jaar praat het algemeen bestuur over dat soort zaken, zegt Van Weperen. Wat voor waterschap willen we zijn? Proactief? Of reactief?
"Feit is wel: elke euro die we besteden, komt bij de inwoners vandaan. Dit vergt de nodige pegels, en daar moet je zorgvuldig mee omgaan."

De goede weg

Bestuurder van Wetterskip Fryslân vragen zich nu af of ze op de goede weg zijn. Na de wateroverlast van de afgelopen tijd willen ze het hele watersysteem nogmaals goed tegen het licht houden.
Nu is het zo dat steeds grotere gebieden hetzelfde waterpeil hebben. Dat is goedkoper, want er zijn minder sluizen nodig, maar het maakt het wel lastiger om plaatselijk in te grijpen.
Dit is het probleem
De klimaatverandering is 'een eyeopener', zegt Van Weperen. Een goede waterdistributie wordt volgens hem de komende jaren alleen nog maar belangijker.

Geen problemen

Intussen zakt het water weer, dat met name in het noordoosten van de provincie met bakken uit de lucht kwam. Alleen in de laagste gebieden staat het nog op het land.
De nieuwe neerslag van de afgelopen dagen zorgt niet voor problemen, zegt Wetterskip Fryslân. Naast de gewone gemalen draaien er 14 noodpompen om het overtollige water weg te krijgen.