Fietspaden worden gevaarlijk door elektrische bakfietsen en steps

Het wordt steeds meer een chaos op de fietspaden, nu er ook lichte elektrische bakfietsen en autopeds mogen rijden. Veilig Verkeer Nederland en de fietsersbond luiden de noodklok.
© ANP
Fietspaden dreigen het afvoerputje van het verkeerssysteem te worden, zeggen de belangenclubs. Ze willen dat er opgetreden wordt tegen de wildgroei van nieuwe voertuigen op het fietspad, want dat gaat ten koste van de verkeersveiligheid.
De historie van het fietspad is dat het een veilige plek moet zijn voor fietsers en zeker voor kwetsbare fietsers
Voorzitter Kees Mourits van de Fietsersbond
Maatregelen van minister Van Nieuwenhuizen dat nieuwe vervoermiddelen op het fietspad niet breder mogen zijn dan 1 meter, is voor Veilig Verkeer Nederland en de fietsersbond niet genoeg.
Voorzitter Kees Mourits van de Friese fietsersbond vindt dat de nieuwe elektrische voertuigen in de bebouwde kom wel bij de auto's op de weg kunnen. Dan moet de maximumsnelheid omlaag, van 50 naar 30 kilometer per uur. Het fietspad moet zo weer veilig worden, zegt Mourits.
Verslaggever Andries Bakker ging samen met de Friese voorzitter van de Fietsersbond naar een fietsknooppunt in Leeuwardenpunt ta yn Ljouwert