Zuivelfabriek verdwijnt eerder uit Dronryp

Dat de zuivelfabriek van Dronryp zou verdwijnen dat was al bekend. Maar de fabriek van FrieslandCampina gaat een half jaar eerder dicht: niet op 1 april 2022, maar eind oktober, begin november gaat het bedrijf er uit.
Voorzitter Peter Tanghe van het dorpsbelang van Dronryp voor de zuivelfabriek © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Met de sluiting komt een einde aan een lange geschiedenis, vertelt voorzitter Peter Tanghe van het dorpsbelang. "In 1891 zijn er 54 leden melkveehouders met de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek De Volharding begonnen. 130 jaar later staat het icoon van het dorp er nog, maar het stopt. In het verleden heeft Dronryp toch een van de grootste, modernste en meest geautomatiseerde kaasfabrieken van West-Europa gehad. Uiteindelijk is het opgegaan in grotere concerns en geëindigd in FrieslandCampina."

Het fabrieksterrein

Dorpsbelang houdt nu in de gaten wat er met het fabrieksterrein gebeurt. "Dat is voor ons een hele belangrijke vraag. het management heeft toegezegd dat er met het oog op veiligheid en verantwoordelijkheid een goed einde aan moet worden gebreid. De bedoeling was eigenlijk dat het zou worden overgenomen. Maar waarschijnlijk lukt het niet. Dan moeten de machines eruit en moet het als vastgoed worden verkocht. Zolang dat niet gebeurt, willen we graag weten wat er mee gebeurt."
Voorzitter Peter Tanghe van het dorpsbelang van Dronryp
Eventueel zouden er zelfs plannen van het dorp zelf kunnen worden gerealiseerd. "Dat de fabriek er af kan en dat we er wat moois van kunnen maken. Je kunt denken aan het bijeen voegen van de sportverenigingen," zo zegt Tanghe. Concreet zijn die plannen nog niet, het is eerst de vraag hoe het met de fabriek komt.