Wetterskip Fryslân blijft maar pompen

Er draaien nog steeds noodpompen van Wetterskip Fryslân om het overtollige water van het weekend en de buien erna weg te krijgen.
© Luzette Kroon, Wetterskip Fryslân
"We hebben na de laatste buien op sommige locaties extra mobiele pompen ingezet. We zaten eerst op zo'n 10, nu zijn het er 14 pompen," verklaart Henk Flikkema van Wetterskip Fryslân.
De pompen worden ingezet in gebieden die prioriteit hebben. Rayonbeheerders hebben onder meer pompen in Kuikhorne, Rohel, Twijzel en Surhuisterveen neergezet om de poldergemalen te overlasten.
Wetterskip Fryslân waarschuwt recreanten dat er meer stroming kan staan dan normaal. "Tijdens het zwemmen en varen is het goed om daar op te letten."
Op de meeste locaties zakt het water wel. "We hebben wel lagere waterstanden dan vlak na de bui van zaterdag. Maar waar nu opnieuw regenwater valt, raak je meteen weer achterop. Dat gebeurde afgelopen nacht in het noordoosten, bij De Westereen en Twijzel. We doen ons best om met extra pompen het water weg te krijgen. Maar zolang er buien zijn, duurt dat langer."

Buien heel lokaal

De buien zijn onvoorspelbaar, zegt Flikkema. "Vooraf weet je niet waar de buien komen, ze zijn heel lokaal. Waar het water nu is gezakt, kan het na zo'n bui weer stukken hoger liggen."