Camping Stortemelk op Vlieland kleddernat

Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland kwam in de nacht van maandag op dinsdag voor een groot deel onder water te staan. Sommige campingplaatsen zijn kletsnat. Medewerkers hebben gasten naar een droger heenkomen gebracht en de brandweer heeft ook geholpen.
Wateroverlast op camping Stortemelk:
"Volgens mij hebben we het weer aardig onder controle, maar er was plotsklaps heel veel regen", zegt een van de campingwachters op Stortemelk 's nachts. "Ik kom veel mensen tegen die dit gewoon niet verwacht hadden. Er is veel vochtigheid in de tenten. We zijn nu met z'n allen aan het kijken hoe we dit kunnen oplossen."
De camping probeerde eerst de gasten in tenthuisjes te krijgen. "Als dat niet genoeg is dan stellen we ons recreatiegebouw De Bolder open. We hebben genoeg ruimte."
"Het is wel heel bizar dit, ik heb dit nog nooit meegemaakt," zegt een man op de camping. "We hadden wel alles omhoog geplaatst. Maar uiteindelijk toch natte enkels. Ik dacht eerst: het waait wel over, een kort buitje kunnen we wel hebben op deze zandgrond. Maar het was toch wat erger," vult zijn medekampeerder aan.
Verslaggever Auke Zeldenrust midden in de nacht
Rond half een 's nachts begon het te regenen. Zo'n drie uur later arriveerde de brandweer om water weg te pompen. Dinsdagochtend is men daar nog altijd mee bezig.
Campinggast Geertje Veenstra uit Suwâld: "Bij onze tent was het echt het ernstigst, alles stond onder water. Het kwam onder de tent, de voortent stond blank. Nog twee centimeter water meer en de hele binnentent had er onder gestaan. Het is nu even afwachten of het water er allemaal kan worden weggehaald."
Verslaggever Auke Zeldenrust dinsdagochtend
"Dit is echt een puinhoop, echt verschrikkelijk", zegt Jan van der Veen, directeur van Stortemelk. "Wat er vannacht gevallen is, is een enorme hoosbui. Dit kan niemand voorzien."
Volgens Van der Veen zijn er zo'n 25 tenten die enorm onder water stonden. "We zijn druk aan het pompen. Zodra het water weg is kunnen de mensen een tent droogmaken en hopen dat ze kunnen blijven, maar de voorspellingen zijn niet best."
Van der Veen is vandaag dan ook al de hele dag druk in gesprek met de campinggasten. "Je moet er zijn voor de mensen", zegt Van der Veen. Voor de gasten worden andere plaatsen op het eiland geregeld. In het ergste geval zullen mensen naar huis moeten, omdat het eiland vol zit in het hoogseizoen.
Directeur Van der Veen over de wateroverlast