Wetterskip: Het kan dagen duren voordat situatie met water weer normaal is

Wetterskip Fryslân heeft extra pompen ingezet om het overtollige water in de polders af te voeren. Op de plaatsen waar dit weekend extreem veel water viel, duurt het nog wel een of twee dagen tot de situatie weer normaal is, zegt het Wetterskip.
Water op een camping in Sumar © CAMJO Media
Voor maandagmiddag heeft het KNMI opnieuw code geel afgegeven vanwege regenwater. "Bij de buien kan kan er plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen en is ook hagel niet uitgesloten", meldt het instituut.
"We zien de laatste tijd steeds vaker dergelijke explosieve, lokale regenval", seit dykgraaf Luzette Kroon. "Het is zaak om bewust naar oplossingen te zoeken voor deze enorme toevoer van water die dan ontstaat. Wij zijn als Wetterskip daar volop mee bezig."

Wateroverlast met name in de Wâlden

Met name in het noordoosten van de provincie ging het hard met de regen. De Westereen meldde zondagochtend 104,7 millimeter regenwater. Daar moest een deel van verzorgingshuis Sikkemahuis geëvacueerd worden.
Een deel van het dak van een bedrijf in Buitenpost was ingestort. De regen bleef op het dak liggen en werd te zwaar.
In Burgum viel 69 millimeter, terwijl normaal in de hele maand juli 87 millimeter valt.
Andere meldingen van overlast kwamen uit Harkema, Surhuisterveen, Buitenpost, Kootstertille, Kollummerzwaag en Damwoude.
Jelle Gabe Witteveen van de brandweer Surhuisterveen vertelt over de schade in de Wâlden:
Problemen waren er ook op vakantiepark Bergumermeer in Sumar. Daar stond het water in veel tenten tot vijf centimeter hoog, vertelt een campinggast.
"Om 5 uur ging het heel hard", vertelt campingeigenaar Fokko Eybergen. "Er is gigantisch veel plenswater gevallen. We hebben maar koffie uitgedeeld, want de stroom was er even af op sommige plekken."
De campinggasten blijven er wel rustig onder, want in Limburg was het veel erger: