Noordoosten van Fryslân maakt de schade op na een ochtend vol regenwater

Na een nacht en ochtend met zware buien en wateroverlast kan het noordoostelijke deel van de provincie de schade opmaken. De brandweer kwam op veel plaatsen in actie om water weg te pompen, bijvoorbeeld op vakantiepark Bergummeer in Sumar.
De brandweer en bewoners van Surhuisterveen over de schade en het waterplezier:
"Het zonnetjes komt er weer wat door in De Westereen, het water is uit de straten vandaan", constateert Jan Willem Zwart van de brandweer.
"Maar ik ben in het Sikkemahuis geweest en de schade is daar echt gigantisch. Het heeft er flink onder water gestaan, er stond zo'n 15-20 centimeter aan water in de woningen. Dus er wordt elders onderdak gezocht voor de bewoners."
Ook campinggasten in Sumar hadden last van het water:
In andere delen van de provincie was er niet eens veel regen, maar met name in het noorden ging het tekeer. In Kootstertille is er maar liefst 143 millimeter geregistreerd door een waarnemer. "Kelders en tunnels stonden blank, het was een flinke wolkbreuk. Er zijn wegen en wijken afgezet. Doordat er spul omhoog kwam, kon het gevaarlijk zijn. Ook loonbedrijven en de gemeente hebben geholpen met giertanks en pompen. Dat is heel aardig gelukt."
Verslaggevers Remco de Vries en Sven Keizer
In Surhuisterveen stond eetcafé It Stee blank. Eigenaar Alex Koenen: "Er heeft wel zo'n twee meter water in de kelders gestaan. De bier- en biljartkelder liep vol. De koelmotoren en bierpompen zijn allemaal kapot, er is nu een monteur druk bezig om het op te lossen. Het tapijt, de biljarttafel, het is allemaal nat."
Wat de precieze schade is moet nog blijken. Het café is ondanks de schade wel open.
Jan Willem Zwart van de brandweer en weerman Piet Paulusma
Wetterskip Fryslân is druk in de weer geweest met waterafvoer: