Code geel voor wateroverlast: meerdere evacuaties, brandweer komt om in de meldingen

De brandweer krijgt zondagochtend veel meldingen binnen van wateroverlast in Fryslân. Met name in het noordoostelijke deel van de provincie kwamen veel straten blank te staan. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de onweersbuien.
In het noordoosten was veel overlast door water:
Er zijn onder meer meldingen uit Sumar, Kollumerzwaag, Kootstertille, Harkema, De Westereen, Damwâld, Surhuisterveen en Buitenpost binnengekomen.
"We zijn in de Wouden opgeschrikt door heel veel water. Het was echt een wolkbreuk met enorme hoeveelheden," zegt Jan Willem Zwart van de Friese brandweer. "Straten stonden blank en er kwamen langzaam maar zeker meer meldingen binnen. Bijvoorbeeld van kelders die onder water stonden."

Evacuaties verzorgingshuizen

Er kwamen ook meerdere meldingen van verzorgingshuizen binnen. Op sommige plaatsen zijn bewoners geëvacueerd. Bij het Suyderhuys in Surhústerfean en het Sikkemahuis in De Westereen is grote wateroverlast.
Jan Willem Zwart van de brandweer
Zwart: "In De Westereen stond de benedenverdieping volledig blank. Die ouderen zijn naar elders geëvacueerd. Het heeft veel impact voor deze kwetsbare, oudere mensen."
In Kootstertille heeft de brandweer de kelder van verzorgingshuis De Koaster leeggepompt.
RTV NOF was bij het Sikkemahuis in De Westereen:
De brandweer waarschuwt het verkeer, omdat niet altijd duidelijk is te zien wat er onder het water ligt. "Er zijn bijvoorbeeld putdeksels omhoog gekomen."
Water in Surhuisterveen © Raymon Roersma / ProNews
Zwart legt ook uit dat de brandweerkorpsen niet overal te hulp schieten. "We kunnen een kelder leegpompen, maar we kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. Daarin maken wij bewust een keuze. We kunnen op dit moment niet overal heen, wij zijn er echt voor noodsituaties. De brandweerkorpsen van Buitenpost, Surhuisterveen, Drogeham en De Westereen rijden van het ene naar het andere incident."

Code geel

In het noorden van het land is in de nacht van zaterdag op zondag veel regen gevallen. In Burgum viel bijvoorbeeld 69 millimeter water. Normaal valt er in de hele maand juli maar zo'n 87 millimeter.
In Fryslân geldt zondag code geel vanwege de onweersbuien, lokaal kan er veel regen in korte tijd vallen. Halverwege de ochtend verlaten de buien de provincie, maar in de middag volgen er opnieuw onweersbuien.

Piet Paulusma: "Het is heel extreem"

"Het is heel extreem met de regen", zegt weerman Piet Paulusma. "De neerslagcijfers verschillen van plaats tot plaats, maar De Westereen heeft 104,7 millimeter gemeld. Dat is een nieuw record daar."
Weerman Piet Paulusma
Het gebied met buien van zondagochtend waait langzaamaan weer over, maar daar houdt het nog niet mee op. "Ik kan je vertellen: er komt de komende dagen nog veel meer bij", zegt Paulusma. De meest zware buien verwacht hij later bij het IJsselmeergebied en de eilanden.
© Noordernieuws
In Sumar kwam een kampeerterrein van vakantiepark Bergummeer onder water te staan. De brandweer van Burgum is naar de camping gekomen om het water weg te pompen.
Door de regen loopt het aquaduct bij de N31 in Harlingen vol. De politie heeft daarom één rijstrook afgesloten. Het verkeer moet met lagere snelheid onder het aquaduct door rijden. In Kollum is een fietstunnel afgesloten aan de W.H. van Heemstraweg.
© Noordernieuws
Aan de Foarwei in Kollumerzwaag kwam een kelder van een woning onder water te staan. De brandweer is ingeschakeld om de kelder leeg te pompen.
Waterschade in muziekschool de Wâldsang © Omrop Fryslân, Remco de Vries