Strandjutter vindt scheenbeen van meer dan 2.200 jaar oud bij Schiermonnikoog

Wat strandjutter Casper Meinders uit Pieterburen op het strand van Schiermonnikoog heeft gevonden, had hij van tevoren nooit kunnen bedenken: een menselijk bot. Uit onderzoek blijkt dat het om een scheenbeen gaat van een persoon die een paar honderd jaar voor Christus leefde.
© Eigen foto
Meinders deed de vondst in januari. Het viel hem toen al op dat het bot zo donker was. Daardoor kreeg hij een vermoeden dat het wel eens oud kon zijn. "Alle alarmbellen gingen rinkelen. Want het was zwart en het leek anders dan de andere botten die je wel eens vindt," vertelt Meinders.
Deskundigen bij Naturalis konden hem aan de hand van foto's vertellen dat het om een scheenbeen ging.
© Eigen foto
Het bot is eerst ingeleverd bij de politie. "Als het om menselijk materiaal gaat, doe je als eerste melding bij de politie. Ook om te kijken of er een link is met vermiste mensen in de Noordzee bijvoorbeeld." Het Nederlands Forensisch Instituut heeft vervolgens onderzoek verricht samen met Rijksuniversiteit Groningen.

393-181 voor Christus

Het bleek dat de persoon zo tussen 393 en 181 voor Christus overleden is. "Met koolstofdatering is de datering vastgesteld. Als je je voorstelt hoe de Waddenzeekust er toen uit zag: daar was helemaal nog niet veel bewoning. Dijken waren er niet, terpen werden opgeworpen, de beschaving stond in de kinderschoenen", zegt Meinders. "Het is wel heel bijzonder."
Meinders wil het bot gaan gebruiken bij zijn werk als Wadloper, om te tonen tijdens excursies.
Casper Meinders uit Pieterburen
© Eigen foto