Arjen Dijkstra heeft de Tour van 1903 uitgereden: 2.400 kilometer in twee weken

De fietsmatenploeg van de Fries Arjen Dijkstra heeft vrijdag de route van de Tour de France van 1903 volbracht. In totaal ging het om een traject van zo'n 2.400 kilometer, de meeste etappes waren zo'n 400 tot 500 kilometer. "We zijn binnen hoor. De Tour de France van 1903 zit erop", liet Dijkstra trots op sociale media weten.
© Arjen Dijkstra
Het ging om zes etappes, die in twee weken moesten worden verreden. Na een fietsdag werd een rustdag gehouden en in het weekend werd er niet gefietst. Dat betekent niet dat het makkelijk was, want er moest dus wel 1.200 kilometer per week worden gefietst. De kortste etappe was 270 kilometer.
"De langste etappe was 480 kilometer, maar dat hebben wij niet gehaald, hoor. De langste was voor ons 430. Wij hebben enkele keren wat afgesneden, want het was gewoon te lang", zegt Dijkstra. "Wij begonnen om 4:00 uur 's nachts en dan probeerden wij zo ver mogelijk te komen. Wij hadden een busje mee en die reed dan naar een plaats en daar stond die dan klaar met eten en nieuw water. En dan fietsten wij weer 75 kilometer en zo ging het de hele tijd verder."

"Het gekke is: het was hartstikke leuk"

's Ochtends was het weleens een lastige opgave om weer op de fiets te stappen. De wekker ging 's ochtends om 3:00 uur, dan even wat eten en dan vroeg op de fiets, maar Dijkstra vond het geweldig: "Het gekke is: het was echt hartstikke leuk. Ook 's nachts door de Franse steden en over het Franse platteland, dat was schitteren. Het gaf echt het gevoel van de eerste Tour de France-rijders."
"Van de zes dagen hebben wij vijf en een halve dag tegenwind gehad. Op de eerste dag was het nat, ik heb nog nooit zoveel regen gezien: 300 kilometer alleen maar regen en keiharde regen", beschrijft Dijkstra zijn tocht. En dan had hij op de laatste dag ook nog een hongerklop: "Ik voelde mij niet goed en wat draaierig. Toen dacht ik wel: komt dit wel goed?"
© Arjen Dijkstra
De vriendenploeg onderneemt eigenlijk ieder jaar wat, vertelde Dijkstra eerder aan Omrop Fryslân. Naast hem fietst er nog een Fries mee. De ploeg maakt stiekem al wat plannetjes voor volgend jaar: "Wij deden dit omdat een van de mannen vijftig werd. Hij dacht: een midlifecrisis, ik moet iets doen en nu wordt de volgende vijftig en hij zegt: Frankrijk is leuk, maar Italië heeft een Giro, kunnen we dat niet eens doen?"
Lees hier het verhaal van Arjen Dijkstra terug: