Actievoerders bang voor vrachtschepen: "De Hege Warren is geen vaarsnelweg"

Wat moet er gebeuren met het veenweidegebied De Hege Warren, onder De Alde Feanen? Een van de opties waar over wordt gesproken is om een kanaal aan te leggen voor grote vrachtschepen, maar een groep inwoners en recreanten ziet dat niet zitten. Zij voeren actie.
Aksjegroep tsjin farwei
Al een aantal jaren wordt gesproken over wat er moet gebeuren met De Hege Warren. De bodem zakt en er komt veel CO2 vrij. Tegelijkertijd wordt in hetzelfde gebied gekeken of het mogelijk is om een kanaal aan te leggen, zodat meer grote vrachtschepen na de industriehaven van Drachten kunnen komen.

Bang voor onveilig vaarkruispunt

De actiegroep 'Vaarsnelweg Nee' wil dat niet hebben. Pier Houtsma is recreant bij De Veenhoop en is bang dat zijn rustige plek een onveilig en druk vaarkruispunt wordt. "Wij genieten hier van een prachtig uitzicht over De Hege Warren, een polder die een uniek landschap vertegenwoordigt. Nu lijkt de provincie aanstalten te maken om hier een vaarsnelweg van te maken. De schepen worden tweemaal zo groot en de snelheden gaan omhoog."
Op dit moment komen zo'n zes keer per dag schepen langs die tot zestig met lang zijn. Wanneer ze vanaf Drachten komen, gaan ze langs De Veenhoop naar het noorden, bij Earnewâld langs. De nieuwe vaarroute moet een rechte streep van Drachten naar Grou worden, waar schepen langs moeten komen van meer dan 100 meter lang.
De donkerblauwe lijn is de vaarroute zoals 'ie nu is, de lichtblauwe lijn is de mogelijke nieuwe route © Vaarsnelweg Nee
Dat de veenweideproblematiek in een adem genoemd wordt met een mogelijke vaarroute, begrijpt Houtsma niet: "In onze beleving staat dat kanaal los van die problematiek. Dat er door oxidatie veel CO2 vrijkomt, is een serieus probleem. Daar moet ook wat aan worden gedaan. Wat de oplossing daarvoor is, is een discussie die nu nog gaande is."
"Maar er lijkt een soort van tweede agenda te zijn waarbij een kanaal door dat gebied moet komen," zegt Houtsma. "Dat zal wel een economisch doel dienen."

Industrie

De industriehaven van Drachten moet met de aanleg van het kanaal een aantrekkende werking krijgen voor bedrijven. Daarvoor zou het kanaal nodig zijn, omdat de grotere schepen de bocht bij De Veenhoop niet kunnen maken.
Een protest-spandoek dat bij De Veenhoop bij het water is opgehangen © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Pier Houtsma van de actiegroep
Zo ver is het echter nog niet. Er wordt nog druk gesproken over de toekomst van De Hege Warren, maar de actiegroep wil er graag op tijd bij zijn om nog wat te kunnen betekenen.

Toeristische plannen

Houtsma: "Wij hebben een recreatiegebied op De Veenhoop dat wordt uitgebreid, we hebben het plan Oudega aan het water. Fryslân moet het hebben van de toeristische sector. Moeten we hier fan een groot kanaal doorheen laten varen met alle gevaren erbij?"