Vechtpartijen en overal glas: overlast van jongeren op Makkumer strand

De gemeente Súdwest-Fryslân neemt maatregelen om overlast op recreatiepark De Holle Poarte aan te pakken. De gemeente zegt dat er met name op het strand sprake is van vernielingen, vechtpartijen en kapot glas.
Handhaver Ad van Casteren
Overdag is het druk met toeristen, maar 's avonds wordt het strand overgenomen door jeugd. Regelmatig wordt de politie opgeroepen omdat er vechtpartijen zijn.
Het probleem is dat het lastig te handhaven is, want politie en handhaving hebben te maken met personeelstekorten. Na een lange coronaperiode zijn veel medewerkers op vakantie. Daarom is nu een andere oplossing gevonden: er worden beveiligers ingehuurd.
© Omrop Fryslân
Ad van Casteren, 'senior handhaving' bij de gemeente: "Wij kunnen hier niet de hele tijd zijn. Daarom huren wij nu beveiligers in, die hier wel steeds aanwezig kunnen zijn. Dat is vanaf een uur of negen 's avonds tot drie uur 's nachts. Daarmee hopen we het preventief al aardig op te lossen."
Volgens Van Casteren hoeven toeristen zich ook niet druk te maken over onveilige situaties door glas dat bijvoorbeeld nog in het zand ligt. "Er wordt alles aan gedaan om het strand zo snel mogelijk weer schoon te krijgen na zo'n avond. Daar is ook een bedrijf voor ingehuurd. Het is veilig voor gezinnen met kinderen om hier te komen."
Strân by Makkum © Omrop Fryslân