Boek- en kaartenwinkel Het-Vergeet-Mij-Nietje in Feanwâlden gaat dicht

De slager, de kapper, en nu verdwijnt binnenkort ook boekhandel 'Het-Vergeet-Mij-Nietje' uit het centrum van Feanwâlden. "Het was wel tijd" zeggen eigenaars Jan en Griet Dantuma.
Boekhandel Feanwâlden gaat dicht
Jan denkt dat er misschien wel twee miljoen briefkaarten en 60.000 boeken opgeslagen liggen in de winkel en opslag aan de Haadwei 20. De winkel in Feanwâlden is een waar walhalla voor wie zoekt naar oude kaarten of antieke boeken in alle soorten en maten. Na bijna 25 jaar is dinsdag een verkoopbord op de gevel geplakt. Voor Jan en Griet Dantuma is het geen moeilijk besluit: "Je zit er altijd aan vast."

Altijd iemand in de winkel

Al zo'n vier jaar lang hadden ze het erover: misschien was het wel eens tijd om te stoppen met de winkel. Op internet en beurzen liep de handel goed. En toen de winkel dicht moest met de lockdown, ging de verkoop gewoon door. Toch moest er wel altijd iemand in de winkel staan. Lastig, bijvoorbeeld wanneer het stel de kinderen, die allemaal buiten Fryslân wonen, wilde opzoeken.
De verdeling in de zaak was altijd helder: Griet staat achter de kassa en Jan blijft liever "achter de schermen". Jan: "Ze moet ook wel eens te winkelen met vriendinnen, dan mag ik hier een dag staan." Jan houdt zich bezig met de prijzen, met de inkopen en heel veel met sorteren. Van alle kaarten die in de zaak binnenkomen probeert de Feanwâldster te achterhalen wat erop staat en vooral waar de kaart vandaan komt. De stapeltjes met kaarten liggen overal. Het identificeren lukt niet altijd, maar dat maakt een kaart nog niet waardeloos.
Boekhandelaars Feanwâlden stoppen © Omrop Fryslân. Earryt Sijens
Door ontwikkelingen zoals de komst van de nieuwe dijk de Sintrale As, betere treinverbindingen en investeringen in de natuur bij Feanwâlden, zagen Jan en Griet steeds vaker toeristen in de winkel. In het begin kwamen er veel meer fanatieke verzamelaars. Die weten nu het internet steeds beter te vinden. "Toch een stuk minder persoonlijk, maar laatst kregen we al een kaart van iemand die altijd bij ons op internet besteld."
Het gebouw waarin de boekenzaak zit, moet 425.000 euro opleveren. Of er weer een winkel in komt, moet de tijd uitwijzen. De boeken gaan de deur uit, misschien wel voor stuntprijzen. De handel in kaarten willen Jan en Griet nog niet kwijt. Jan: "Ik heb een voorbeeld. Een man die over de 90 is die nog steeds op de beurzen staat."