Ameland geteisterd door enorme ‘stinkbulten’ op het strand

Enorme 'stinkbulten' teisteren het strand van Ameland. Het harig mosdiertje heeft inmiddels een aanzienlijk deel van het strand veroverd. Net nu het druk is met badgasten, lijkt het harig mosdiertje nog niet te vertrekken. Sterker nog, een aannemer is met veel machines aanwezig om de stinkende bulten af te voeren.
"Het stinkt echt heel erg"
"Wij zijn vorige week ingeschakeld om met shovels, kranen en dumpers de badstranden leeg te maken. In ieder geval eerst de badstranden, in verband met de veiligheid. Het is nu verder aan de instanties om te kijken wat ze er mee moeten en kunnen", vertelt aannemer Gerjan Spoelstra.
Wethouder Theo Faber van Ameland kwam dinsdag polshoogte nemen bij de bulten, om te kijken wat de gemeente met deze situatie moet. "Het stinkt vreselijk", vertelt een strandganger. Spoelstra verwacht nog dagen bezig te zijn met de opruimwerkzaamheden.
Met de hoeveelheden die aanvankelijk op het strand waren aangekomen viel de stank nog mee. "Maar met de hoeveelheden die der inmiddels liggen niet. Het stinkt, het stinkt echt heel erg", aldus Spoelstra.

Verplaatsen

Vanaf woensdagochtend worden de mosdiertjes, inmiddels zo'n 10.000 kuub, op bulten geschoven en verplaatst naar andere delen van het strand, waar ze droog liggen en minder stank en overlast veroorzaken.
De mosdiertjes spoelen ook elders langs de Nederlandse en Belgische kust aan. Een verklaring voor het verschijnsel is er nog niet.