Grote verrassing voor Leeuwarder: na 77 jaar eigen spaarvarken gevonden

De 77-jarige Jes Wassenaar uit Leeuwarden wist niet wat hem afgelopen week overkwam. Van zijn kinderen kreeg hij een heel bijzonder en persoonlijk cadeau: een spaarvarken uit 1943 met zijn naam, geboortedatum en geboorteplaats erop. Wassenaar wist zelf niks van de spaarpot af.
"Ik wist niet wat ik zag"
Het was een vriend van Wassenaar zijn schoonzoon die in Lemmer op een rommelmarkt aan het sneupen was, vertelt hij. "Hij zag dit spaarvarkentje staan en dacht: hé, Wassenaar, die naam komt mij bekend voor. Na even bellen heeft hij het aangeschaft en meegenomen. Zo is het vanuit de rommelmarkt in Lemmer in Leeuwarden terechtgekomen."

"Ik wist niet wat ik zag"

Het cadeau is een grote verrassing voor Wassenaar. "Ik denk: wat is dit? Ik wist niet wat ik zag. Het heeft dat heel specifieke kerfsneewerk in aardewerk. En het meest aparte: mijn naam, geboortedatum en geboorteplaats. Zij het dat er in mijn naam een foutje geslopen is. Officieel heet ik Jetze Jan, maar hier staat Jetse met een S. Begrijpelijk, want dat komt ook veel voor in Fryslân."
Het spaarvarken © Lennard Geerts
Wassenaar wist niet dat het spaarvarken bestond. "Het moet op mij slaan, het kan bijna niets anders. Je maakt mij niet wijs dat er op diezelfde datum in Sneek iemand geboren is met dezelfde datum. Het zal voor mij zijn bedoeld, maar ik heb mijn ouders er nooit over gehoord. Het blijft een raadsel waar dit al die 77 jaar geweest is."
Jetze Wassenaar over de persoonlijke vondst
Wassenaar zit dan ook met een hoop vragen. "Wie heeft dit laten maken? Waarom is het gemaakt? Was het een traditioneel geboortegeschenk? Is het nooit gegeven vanwege de spelfout? Het is een raadsel. Het zou wel leuk zijn als er iemand zou zijn die hier meer van weet. De maker zal er niet meer zijn, maar het zou wel leuk zijn als hier een reactie op kwam." Daarom heeft Wassenaar een oproep op sociale media geplaatst, in de hoop dat er iemand is die er meer over weet.
Het spaarvarken © Lennard Geerts