Dierenartsen waarschuwen: dodelijke kattenziekte heerst in Harlingen en omgeving

Kattenbezitters in Harlingen en omgeving moeten hun huisdieren zoveel mogelijk in huis houden. De dierenambulance en dierenartsenpraktijken waarschuwen voor een dodelijke kattenziekte, die al voor slachtoffers heeft gezorgd.
Er heerst een dodelijke kattenziekte rond Harlingen:
Het is een grote uitbraak, denkt Andrea Brouwer van dierenartsenpraktijk de Vrolijke Viervoeter in Herbajium. "Er zijn berichten van meerdere overleden katten. Bij onze praktijk hebben we twee katten gediagnosticeerd met de ziekte, maar er zijn veel katten met dezelfde verschijnselen. We denken dat de uitbraak zeer groot is in Harlingen en omgeving."
De ziekte kan zich verspreiden via de ontlasting, zegt Brouwer. "Als katten in aanraking komen met ontlasting van andere katten, dan kunnen ze ziek worden. Het kan ook worden overgedragen via mensen of honden. Die worden er zelf trouwens niet ziek van."

Geen grote kans op overleving

Er zijn veel symptomen: "Speekselen, braken, diarree, niet willen eten of drinken en hoge koorts." Brouwer vertelt dat ze de zieke katten wel kunnen behandelen, maar dat de overlevingskans klein is.
© Shutterstock / RiddleTom

Vaccineren helpt

Ze hebben het druk met de ziekte van de katten. "We hebben al een aantal zieke katten, dat is heel druk. En we zijn nu een vaccinatiecampagne aan het opzetten." Dat kan helpen: als een kat korter dan drie jaar geleden gevaccineerd is tegen de ziekte, is de kans veel kleiner dat ze ziek worden.
Dan nog moeten ze eerst wel binnenshuis blijven. "Minstens nog twee weken na de vaccinatie", zegt Brouwer. Als katten niet gevaccineerd zijn, dan moeten baasjes zo snel mogelijk contact zoeken met de dierenarts, is het advies.
Verslaggever Hayo Bootsma bij het inenten van katten