Stortemelk op Vlieland zet alles op alles om het aantal besmettingen te beperken

Onder het personeel en de gasten van camping Stortemelk op Vlieland zijn enkele mensen besmet met het coronavirus, maar de camping doet er alles aan om het virus in de hand te houden. Alle gasten zijn geïnformeerd over de protocollen, medewerkers doen zelftesten en als het nodig is worden restaurant en winkel eerder gesloten.
De situatie op Stortemelk op Vieland:
Ondanks de paar coronagevallen vindt adjunct-directeur Jeltsje Osinga-Groenhuis van camping Stortemelk dat de situatie nog meevalt. "We proberen het goed in de hand te houden. We hebben wel een paar positieve gevallen, van zowel campinggasten als van personeel, maar de aantallen vallen nog mee."

Risico's

Toch kunnen de gevolgen wel groot worden als er mensen positief worden getest. "De impact is best groot, want als één iemand positief test, dan zijn er vaak meteen een aantal collega's of vrienden die ook in quarantaine moeten uit voorzorg. Niemand wil natuurlijk een risico lopen. Ook hier komen veel jonge mensen die de afgelopen tijd hun feestjes hebben gevierd. Helaas zit er toch zo nu en dan een besmetting bij. Maar gelukkig blijft het bij een handje vol."

Protocollen

Daarom heeft Stortemelk ook een e-mail naar alle gasten gestuurd met instructies. "We hebben onze gasten geïnformeerd. Als iemand positief wordt getest, is het eigenlijk onmogelijk om in je tent in quarantaine te blijven. Daarom moeten de gasten naar de wal, daar zijn van de GGD richtlijnen voor gekomen."
Camping Stortemelk op Vlieland © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Als iemand positief getest wordt, kan de gast in auto op de boot terug naar de vaste wal. "Aan boord mag je niet uit de auto, ook niet voor een toiletbezoek. En een andere optie is het boeken van een Waddentaxi. Dat is wel allemaal op eigen kosten", vertelt Osinga.

Testen, testen, testen

Op de camping worden veel testen gedaan door het personeel. "Voordat men aan het werk gaat doet iedereen een test, met een negatieve uitslag mag men aan het werk. Bij verkoudheid of andere klachten is het ook meteen testen en niet eerder aan het werk dan dat ze uitslag bekend is."
De camping heeft één avond het restaurant eerder moeten sluiten, en de winkel gaat tweemaal een paar uren eerder dicht, zodat er toch voldoende ruimte is om de vakken te vullen.
Adjunct-directeur Jeltsje Osinga-Groenhuis van camping Stortemelk