OVERZICHT: Wanneer komen de Friese olympiërs in actie?

De Olympische Spelen zijn nu echt begonnen, de openingsceremonie zit erop. En in de nacht van vrijdag op zaterdag komen er direct een heleboel Friezen in actie. Het belangrijkste overzicht vind je hier.
© Omrop Fryslân

Niet fitte Epke Zonderland zijn laatste kunstje

Epke Zonderland komt direct de eerste dag in actie. Hij moet zich vrijdagnacht (of zaterdagochtend vroeg) iets na drie uur direct zien te plaatsten voor de finale op de rekstok. Hij moet dan bij de beste acht deelnemers eindigen.
Verspreid over die dag komen er drie zogeheten subdivisies in actie. Subdivisie 1, met Epke Zonderland, begint om 03.00 uur. Later op de dag zijn subdivisie 2 (06.30) en subdivisie 3 (12.30). Pas na al die deelnemers weet Epke of hij zich heeft geplaatst voor de finale.
Epke is gewoonweg de favoriet, maar het is maar de vraag of hij dat nu weer is. Epke is zelf niet zo positief. Hij twijfelt erg over zijn vorm, zijn gezondheid en of hij wel genoeg getraind heeft in aanloop naar de Spelen. Hij twijfelde zelfs over deelname aan de spelen.

Schema Epke Zonderland

© Omrop Fryslân

Folkertsma gaat voor eerste voetbalmedaille

De eerste Friese olympiër begon al aan de Spelen voordat de Spelen begonnen zijn. Sisca Folkertsma uit Sloten speelde woensdag 21 juli al haar eerste wedstrijd tegen Zambia. Om het voetbaltoernooi op tijd te laten eindigen, moeten ze eerder beginnen. De wedstrijd tegen Zambia werd een doelpuntenspektakel: 10-3 voor Oranje.
Oranje speelt in de poule tegen Zambia, Brazilië en China. Dat zijn de nummers 104, 7 en 15 van de wereldranking. Nederland is aan zijn stand verplicht om de poulefase te overleven en de kwartfinales te halen. De eerste twee van de poule gaan door, maar ook de beste twee nummers drie. Er doen twaalf landen mee, verspreid over drie poules.
Amerika heeft vier keer gewonnen en is ook nu de grote favoriet. Duitsland won de laatste keer goud. Naast Amerika, Duitsland en Nederland zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden en Brazilië ook kanshebbers voor een medaille.
Recordinternational Sherida Spitse is op het laatste moment uitgevallen. Ze was in Japan met de selectie, maar maandag raakte ze geblesseerd op de training. Daardoor ligt ze weken uit de roulatie.

Schema vrouwenvoetbal:

© Omrop Fryslân

Ymkje Clevering gaat voor niets minder dan een medaille

Ymkje Clevering heeft van alle Friese deelneemsters misschien wel de grootste kans op een medaille. Ze gaat zelfs voor goud. Nu doet iedereen dat natuurlijk, maar niet voor iedereen is dat realistisch.
Clevering is een roeister en roeit met drie andere vrouwen in de vier-zonder-stuurvrouw, net Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Veronique Meester. Op de laatste twee Europese Kampioenschappen pakten ze goud en waren ze oppermachtig. Het laatste WK is alweer even geleden en was in 2019. Toen werden ze tweede achter Australië. Er kan gesteld worden dat ze de besten van Europa zijn, maar hoe goed ze zijn in vergelijking met Australië en anderen landen buiten Europa is nog lastig in te schatten.
Er doen tien boten mee. Van Noorwegen, Italië, Rusland, Duitsland, Estland en Groot-Brittannië weet Nederland dat ze te pakken zijn. Maar hoe goed China en Australie nu zijn is nog afwachten. Nederland won de laatste wereldbeker, maar daar deden onder andere China en Australië niet aan mee.

Schema Ymkje Clevering

© Omrop Fryslân

Medaille Jan van der Bij kwestie van alles of niets

11 oktober 2020 is een bijzondere dag voor Jan van der Bij. Hij pakt die dag de Europese titel. Van der Bij roeit in de vier-zonder-stuurman met Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema. Ze zijn die dag niet de favoriet, maar winnen wel. Zijn ze daarmee direct ook kanshebber voor een medaille in Tokio?
Ja. En toch wordt dat ook heel zwaar, want het veld licht in deze klasse dicht bij elkaar. Van der Bij en zijn team hebben de laatste weken hard getraind. Tussendoor hebben ze in mei nog wel meegedaan aan de World Cup in Luzern. Daar haalden ze de finale niet. Ze wonen wel de B-finale.
De vraag is dan ook of Nederland vermoeid was door het harde trainen en of ze op tijd de vorm weer hebben voor de Spelen. Bovendien nam Amon Keijser bij de laatste race de plek in van Boudewijn Roell.
Er zijn drie World Cups geweest, maar de uitslagen zeggen niet veel. De landen buiten Europa, op Zuid-Afrika na, deden niet mee. Dus weten ze niet hoe goed Australië, Amerika en Canada zijn. Italië en Polen werden tweede en derde op het EK achter Nederland. Italië won de World Cup. Groot-Brittannië ook. Met andere woorden: een boel vraagtekens. De kwalificatie wordt direct belangrijk. Als ze bij de eerste twee zitten, mogen ze gelijk door naar de finale. Anders komt er nog een herkansing op 26 juli.

Schema Jan van der Bij

© Omrop Fryslân

Marrit Steenbergen kan medaille pakken, maar dan moet alles kloppen

In 2016 was ze er al bij. Toen werden ze vierde op de Spelen in Rio. Steenbergen deed met de estafetteploeg mee aan de Spelen toen ze nog maar 16 was. Met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker eindigden ze toen net buiten de medailles.
Nu is ze vijf jaar verder en heel was ondervinding verder. Na een hoop blessures lijkt ze weer op niveau. Dat kan de estafetteploeg ook wel gebruiken. Het laatste WK was al weer in 2019, maar Nederland werd toen, zonder Steenbergen, vierde achter Amerika, Rusland en Canada.
Kromowidjojo en Heemskerk zijn er nog altijd bij en we kunnen zeggen dat die wel zeker zijn van een plek in de ploeg. De laatste twee plekken worden verdeeld tussen Kira Toussaint, Kim Busch en Marrit Steenbergen.
17 mei van dit jaar pakte de Nederlandse ploeg zilver op het EK. Toen met Kromowidjojo, Heemskerk, Toussaint en Steenbergen en met achter honderdsten achter Groot-Brittannië.

Schema Marrit Steenbergen:

© Omrop Fryslân

Goud is het enige dat telt voor Marit Bouwmeester

In 2011 werd ze al wereldkampioen. Dat werd ze intussen al vier keer. In 2016 pakte ze ook goud op de Spelen in Rio. Bouwmeester is nog altijd de vrouw die verslagen moet worden in de Laser Radial-klasse. In 2020 werd ze Europees - en Wereldkampioen.
Bouwmeester heeft ook te maken gehad met een blessure aan haar arm. Daarom moeten we wel even afwachten hoe goed ze is. Bij de laatste race die ze zeilde werd ze tweede met een regatta in Medemblik. Omdat er door het coronavirus het laatste jaar niet zoveel wedstrijden gehouden zijn, is het nog niet heel duidelijk hoe goed Bouwmeester is en hoe goed haar concurrenten zijn.
Anne-Marie Rindom uit Denemarken lijkt haar grootste concurrent. Rindom werd net achter Bouwmeester tweede op het laatste EK en vierde op het laatste WK. Annalise Murphy (zilver in 2016), Josefin Olsson uit Zweden, Alisson Young uit Groot-Brittannië en Emma Plasschaart uit België zijn andere namen waar we op moeten letten.

Schema Marit Bouwmeester:

Elke dag twee races tussen 05.00 en 11.00 uur. De medaillerace is de laatste race en telt qua punten dubbel. Doel is 10 races zeilen plus medaillerace, maar dat hangt wel af van de wind. Dat geldt ook voor de tijden. Als het weer niet goed is, kunnen de tijden veranderen.
© Omrop Fryslân

Tornike Tsjakadoea outsider voor een medaille

Tornike Tsjakadoea klinkt niet echt Fries, maar hij is toch echt geboren en getogen in Drachten. Zijn vader en moeder komen uit Georgië. De 24-jarige judoka doet mee aan de lichtste gewichtsklasse, tot 60 kilo.
Op de wereldranglijst staat hij twaalfde. Elk land mag maar een deelnemer afvaardigen, dus op de schone lijst staat hij als negende. Tsjakadoea pakte al eens bronzen medailles met de Grand Prix en Grand Slam-wedstrijden en heeft dus al laten zien op hoog niveau mee te kunnen. De laatste stap naar de top moet nog wel gezet worden. Op het laatste WK werd hij gelijk in zijn eerste wedstrijd bijvoorbeeld al uitgeschakeld.
Ook Tsjakadoea komt direct de eerste dag al in actie in het historische Budokan stadion in Tokio, waar Anton Geesink in 1964 goud won. Tsjakadoea moet direct om 4.00 uur judoën. Hij heeft een zware loting, want hij treft de sterke Mongoliër Amartuvshin Dashdavaa. Die won vorig jaar nog het sterkbezette Grand Slam-toernooi in Parijs.

Schema Tornike Tsjakadoea:

Bij Omrop Fryslân hoef je niets van de Olympische Spelen te missen. In de sportrubriek Studio Tokio praten verslaggevers Roelof de Vries en Lars de Leeuw je iedere doordeweekse dag bij om 7.45 uur en 12.45 uur op Omrop Fryslân radio. Op zaterdag is dat om ongeveer 8.40 uur en 12.40 uur, op zondag om 9.00 uur.
Online houden we jullie natuurlijk ook 24 uren per dag op de hoogte.