Huizen laatste fase Drachtservaart al uitverkocht bij bereiken hoogste punt

Na een paar moeilijke jaren gaat het nu uitstekend met het Drachtstervaart-project. Donderdag werd het hoogste punt bereikt van de nieuwe buurt 'Yn 'e Lijte'. De 150 huizen in aanbouw liggen op een schiereiland in de Drachtstervaart en zijn volgens de verkopende makelaar 'roofgoederen'.
De woningen in de laatste fase van het Drachtstervaart-project worden aankomend jaar opgeleverd © Omrop Fryslân
Omdat er in Smallingerland op dit moment meer vraag is naar woningen dan aanbod, moet er zo snel mogelijk meer gebouwd worden, zegt wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier van Smallingerland.
De wethouder hoopt dat na de zomervakantie zo snel mogelijk begonnen kan worden met het ontwikkelen en bouwen van de nieuwe woonwijk Vrijburg. "De woningbehoefte is op dit moment duidelijk groter dan de vraag. Dat hoor ik van de makelaars."

Bouw duurt nog wel even

Bij het officiële moment waren ook de aankomende bewoners uitgenodigd. Eén van de nieuwe bewoners is Erik Hofstee. Hij verruilt zijn huis in de wijk De Drait graag voor nieuwbouw aan het water. "Ik heb drie kinderen onder de twaalf. Zij willen hier nu al heen om te zwemmen en gek te doen."
De familie Hofstee moet nog wel even geduld hebben, want de aannemer hanteert 250 werkdagen als termijn voor het afbouwen en afwerken van de huizen. Mochten er bepaalde materialen niet verkrijgbaar zijn, dan kan het in sommige gevallen ook langer duren, zo waarschuwde de aannemer.

Na twintig jaar het einde

Met het volbouwen van de laatste fase komt na zo'n twintig jaar een einde aan de ontwikkelingen van het Drachtstervaart-project. Het project startte in combinatie met het uitgraven van de Drachtservaart naar het centrum van Drachten.
Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier van Smallingerland
In de tijd van de bouwcrisis gaat het jaren minder goed met het project en werd er zelfs aan gedacht om de nieuwbouw te beperken. Wethouder Hartogh Heys wilde er donderdag niet al te lang bij stilstaan. "Ik weet dat het lastig is geweest, maar dat was voor mijn tijd. Het gaat er nu om dat er weer gebouwd wordt en dat we blijven bouwen. Niet omdat ik dat leuk vind, maar omdat er behoefte aan woningen is. Niet alleen in Drachten, maar ook in de dorpen van Smallingerland."