Friezen in rampgebied: "We moesten de camping vannacht halsoverkop verlaten"

Grote wateroverlast in het zuiden van ons land en ook in delen van België en Duitsland. In Valkenburg dreigt een voedseltekort, sommige huizen zijn vernield en in onze buurlanden zijn er meerdere doden en gewonden. In het gebied zitten ook Friezen, die een rare nacht hebben beleefd.
© ANP
Wytse de Vries doet recreatiewerk op een camping in het zuiden van Limburg. "We zitten aan de Geul. Dat is normaal gesproken een beekje van drie meter breed. En ik sta er nu naast en ik denk dat het nu wel breder is dan 100 meter. Het water vliegt hier door de bossen."
De camping waar De Vries zit, ligt wat hoger. Daar valt de overlast mee. Maar ze kijken uit op een camping aan de andere kant van de grens, in België. "Dy staat voor de helft onder water."
Het is in vijftig jaar niet zo erg geweest.
René Jongsma zit in de Belgische Ardennen
René Jongsma zat in het dorp Polleur, in de Belgische Ardennen. "We werden vannacht van bed gelicht. Het leger sommeerde ons om de camping halsoverkop te verlaten." Ze zijn naar een veilig gebouw in Spa gebracht.
De situatie was heftig, zag Jongsma. "Het was zorgelijk. Een brug hield het water tegen, maar die is kapot gegaan. De brandweer vertelde dat de auto's gewoon 'zwommen'. Het is in vijftig jaar niet zo erg geweest."