GroenLinksers willen verandering in partij: "Geen aanval, maar tijd voor vernieuwing"

GroenLinks moet democratischer worden, de koers van de partij is te strategisch en op het gebied van diversiteit en inclusiviteit blijft de partij achter. Dat zeggen tientallen lokale politici van GroenLinks, waaronder Femke Molenaar, fractievoorzitter in Leeuwarden. De boodschap wordt gesteund door Hiske Scholtens, de Friese voorzitter van DWARS.
Een verkiezingsposter van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen © ANP
De kritische leden zijn het voor een groot deel eens met de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de Tweede Kamerverkiezingen, die voor de partij teleurstellend verliepen. In maart ging de partij van veertien naar acht zetels.
Volgens de evaluatie kwam dat mede doordat lijsttrekker Jesse Klaver geen overtuigend en helder verhaal had. "Ik miste heel erg het sociale geluid", zegt Femke Molenaar.
Als je een kleinere beurs hebt of een onzeker bestaan, dan kan het klimaat een ver-van-mijn-bed-show zijn.
Femke Molenaar, fractievoorzitter GroenLinks Leeuwarden
"In de gemeentepolitiek heb ik gemerkt dat je je niet als een paard met oogkleppen alleen op klimaat kunt richten. Dan sla je de plank mis. Er zijn nu zoveel crises. Ik miste heel erg het sociale geluid. Als je een kleinere beurs hebt of een onzeker bestaan, dan kan het klimaat een ver-van-mijn-bed-show zijn."
Molenaar had ook graag meer noordelijke kandidaten gezien op de lijst voor de Tweede Kamer. Op de kandidatenlijst stond geen enkele Fries. "Dat vind ik een zwaktebod. En dan kun je wel beginnen over kwaliteit, maar je moet ook mensen een kans geven. In 2017 ben ik zelf uit het niets op nummer twee gezet in Leeuwarden. Nu, drie jaar later, ben ik fractievoorzitter."

Geen aanval

Jongerenafdeling DWARS sluit zich aan bij het initiatief, zegt de nieuwe voorzitter Hiske Scholtens. Zij komt uit Fryslân. "Dit manifest is geen aanval op de partij, maar het wordt wel tijd voor vernieuwing", zegt ze.
De groep Nieuw Kritisch GroenLinks is nu een petitie gestart. "In de dagelijkse politiek laat GroenLinks zich leiden door kiezersonderzoeken en een strategie gericht op regeringsdeelname", staat daarin. De petitie staat sinds dinsdagmiddag online en is inmiddels door 108 leden ondertekend.
"Activisme heeft plaatsgemaakt voor bestuurlijke politiek", staat ook in de petitie. "Zo is onduidelijk geworden waar GroenLinks voor staat."
GroenLinks en de Partij voor de Arbied moeten aan elkaar vasthouden om voor een links en progressief kabinet te zorgen.
Hiske Scholtens, voorzitter van DWARS
Scholtens zou het wel mooi vinden als GroenLinks kan meeregeren in een links en progressief kabinet. "Maar GroenLinks en de Partij voor de Arbeid moeten dan wel aan elkaar vasthouden. We doen het niet alleen om een zetel te krijgen in vak-K."
Molenaar sluit zich daarbij aan. "Ik zou het heel erg jammer vinden als GroenLinks en PvdA elkaar loslaten. Er is al genoeg versnippering."

Aan tafel bij de formatie

Vier jaar geleden zat GroenLinks ook aan tafel bij de formatiegesprekken. Toen haakte de partij af, omdat Klaver het niet eens was met de zogeheten Turkijedeal. VVD, CDA en D66 wilden toen Syrische vluchtelingen Europa niet in laten. Daar kon Klaver zich niet in vinden.
Nu is GroenLinks opnieuw een van de partijen waarmee wordt gesproken om een nieuw kabinet te vormen. VVD en D66 schrijven momenteel een conceptakkoord. Andere partijen, zoals GroenLinks, kunnen daarna aangeven of ze zich aan willen sluiten.

Laatste oproep

Er zijn meerdere evaluatierapporten geschreven. Scholtens vindt dat de partij goed naar al die stukken moet kijken. "Dat moet ervoor zorgen dat we sterker worden. Het is niet één ding dat anders moet. Ik heb er wel vertrouwen in dat de partij luistert naar onze zorgen. Dit is meer een laatste oproep, zodat de zorgen duidelijk zijn."