Burgemeester Terschelling vreest om zicht op campingjeugd en virus te verliezen

Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling weet niet goed wat ze moet met de vakantiejeugd op het eiland. Ze maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het coronavirus op het eiland. En nu de horeca om middernacht dicht gaat, verspreiden de jongeren zich 's nachts over het eiland.
Camping De Appelhof op Terschelling © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het kan snel gaan in tien dagen, zegt Van de Pol. "Toen dachten we nog: de zomer lacht ons toe en we hebben een mooi seizoen voor de boeg. De wereld ziet er op dit moment heel anders uit."

Minder testen, dus minder goed zicht op virus

Een week geleden is een toegangsteststraat geopend op het eiland. Daar konden 400 mensen per dag zich laten testen. Deze week zou de capaciteit naar 1.000 testen per dag. Maar nu de nachthoreca dicht moet, is de noodzaak voor zo'n toegangstest er niet meer. En dus laten jongeren zich minder vaak testen.
Dat weet Van de Pol ook. Ze is bang dat het zicht op het virus verdwijnt. "Meten is weten. Als minder mensen testen, betekent het dat er ook minder positieve besmettingen worden gemeten. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn. Dat baart me wel zorgen: dat mensen wel ziek zijn en het virus zich verspreidt, maar dat we het niet weten."
Caroline van de Pol, burgemeester van Terschelling © Omrop Fryslân
De toegangstesten toonden vorige week negentien besmettingen aan. "Zij worden in eerste instantie op de camping in quarantaine geplaatst. Daarna gaan ze met vervoer naar de haven en met coronaproof vervoer naar de wal."
Het RIVM heeft de afgelopen week in totaal vijf besmettingen gemeld op Terschelling. Dat gaat dan om mensen die staan ingeschreven op het eiland. Vakantiegangers die positief testen op het virus, komen niet in die cijfers terug. Dat wordt geregistreerd bij de thuisgemeente van mensen.
Een van de campinggasten die met coronaproof vervoer naar de wal moet, is Heleen. Zij hoorde dinsdagmiddag dat ze besmet is. "Ik dacht: ik ga morgen naar huis. Dus ik ga even testen, dan weet ik zeker dat ik negatief ben als ik naar huis ga. Maar ik krijg net te horen dat ik positief ben. Nu moet ik zo snel mogelijk naar huis, dus m'n vakantie is een dag korter."
Heleen heeft zojuist gehoord dat ze besmet is © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Ze is ervan geschrokken. "Ik ben een keer gevaccineerd. Dus ik dacht dat de kans dat ik het op zou lopen niet heel groot was. Ik deed toch een beetje voorzichtig, en nu heb ik het toch. Shit."
Heleen is net de earste dy't earder as pland de camping ferlit. "Twee dagen geleden ging de helft van de camping weg. Mensen die corona hadden, bij elkaar in de tent zaten. Dan hoor je dat soort dingen."
Het is een illusie om te denken dat iedereen om middernacht braaf naar bed gaat.
Boargemaster Caroline van de Pol
Dan is het nog de vraag wat er moet gebeuren met jeugd die een plekje op het eiland zoekt na middernacht, wanneer de kroegen dicht gaan. "Het is een illusie om te denken dat iedereen dan braaf naar bed gaat. Wat wel gebeurt: de jeugd gaat rondhangen in de dorpen, in het bos in de duinen en veroorzaakt daar overlast."

Overlast op het strand?

Van de Pol wil het liefst dat de jeugd naar het strand gaat. "Het is verstandig om ze te begeleiden naar een plek waar ze de minste schade aanrichten. Dat is het strand. Het zijn dan geen strandfeesten, het wordt niet georganiseerd. En als ze daar in groepjes van tien bij elkaar zitten, dan is dat denk ik de beste oplossing." Der is dan ook beveiliging bij.
Guus van Dieren van strandpaviljoen De Branding © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Toch is niet iedereen er blij mee. Guus van Dierren van strandpaviljoen De Branding bijvoorbeeld. Hij baalt van glas en bier dat op het strand achterblijft. Hij wil dat er strenger wordt gehandhaafd. "Met name overlast van kapot glas is een punt van zorg", erkent de burgemeester. "Maar waar moet de jeugd heen?"

Laatste stapavond zorgde voor rumoer

Van de Pol hoopt dat het zwaartepunt inmiddels is geweest. "Het is een beetje psychologie van de koude grond, maar bij de persconferentie van vrijdag kreeg de jeugd te horen dat het hun laatste stapavond was. Dat heeft wat rumoer veroorzaakt."
Het blijft druk op het eiland: de boten zitten bomvol met toeristen © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Terschelling is niet het enige eiland met coronazorgen. Vorige week raakte al een groep van meer dan dertig jongeren besmet op Ameland. Zij waren er voor een surfkamp en zijn met een boot teruggebracht naar de vaste wal. Daarna is het virus niet van het eiland verdwenen, want de afgelopen dagen zijn nog eens tientallen besmettingen vastgesteld.