SKS-voorzitter: "We kozen voor concessies om toch te kunnen zeilen"

Er is dit jaar geen publiek welkom bij het SKS Skûtsjesilen, dat heeft de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen besloten. "We doen het liever niet, maar het geeft ons nog de mogelijkheid om het kampioenschap te zeilen. Daarom hebben we concessies gedaan aan het originele plan," zegt voorzitter René Nagelhout.
Er is dit jaar geen publiek welkom bij het SKS Skûtsjesilen:
De commissie vindt het in de huidige omstandigheden onverantwoord om publiek toe te laten. Om dezelfde reden zijn er dit jaar ook geen wedstrijden in Grou en Langweer.
Er waren aanvankelijk twee scenario's: een volledig kampioenschap of het Sleattemer Mar-scenario, waarmee er op één meer in één week alle wedstrijden zouden worden gezeild. Maar het moet toch anders.

Maatregelen om publiek te keren

Het bestuur heeft daarom allerhande maatregelen genomen om er maar voor te zorgen dat er geen mensen op de wedstrijden af komen. Zo begint het kampioenschap bij De Veenhoop. "Dat heeft te maken met het feit dat het op maandag valt, in het weekend zijn er meer mensen vrij. Grou is ieder jaar een hotspot: het is één groot feest. Dat zien we natuurlijk het liefst, maar uiteindelijk gaat het om de wedstrijd."
Voorzitter René Nagelhout van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
Wat er verder in de middag en avond gebeurt, heeft eigenlijk niets met het zeilen te maken, maar kan wel gevolgen hebben, zo stelt Nagelhout. "Wij willen daar niet de oorzaak van zijn, dus we hebben een andere oplossing gezocht." Het Veenhoop Festival is er dit jaar ook niet, dus faciliteiten die er anders waren, zijn er nu ook niet.
Dit jaar zal er niet zo'n skûtsjesyl-feest in Langweer zijn © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Langweer en Grou betreuren het besluit, maar snappen het wel, zegt Nagelhout. "Ze willen graag meewerken om hun wedstrijden op een andere manier te zeilen. Dus op een andere plaats. De Langweerder commissie kan dus op een ander water de wedstrijd organiseren. Dan hebben we wel een volledige competitie."

Lemmer en Stavoren

Bij Lemmer en Stavoren worden er op andere plekken gezeild. "We zeilen in Lemmer niet in de baai, maar erbuiten. We zoeken bij Stavoren de noordkant op. Dat doen we natuurlijk zodat de mensen het niet goed kunnen zien. Daarom is het mooi dat Omrop Fryslân het plan heeft om het skûtsjesilen mooi in beeld te brengen. De liefhebber krijgt dus echt wel wat te zien."
Voorzitter René Nagelhout van het SKS Skûtsjesilen © Omrop Fryslân
Jan Feike Hoekstra van de Grouster wedstrijdcommissie vindt het jammer dat er dit jaar geen strijd bij Grou is. "Het doet pijn. De start in Grou hoort bij het SKS Skûtsjesilen. Maar we hebben wel gezegd: de festiviteiten eromheen mogen geen reden zijn dat het zeilen niet doorgaat."

Besmettingen nemen toe

Eerder waren al de tent op het plein en de slaap opgeofferd. Hoekstra. "Maar ik heb er wel begrip voor. De besmettingscijfers lopen de afgelopen dagen flink toe. Het is moeilijk om daar verantwoordelijkheid voor te nemen, kan ik me voorstellen. Als de andere wedstrijden kunnen doorgaan als wij onze wedstrijden laten vervallen, dan is dat mooi. Er moet worden gezeild."
Jan Feike Hoekstra van de wedstrijdcommissie van Grou
Het SKS Skûtsjesilen in de Lemster baai © Omrop Fryslân, Sian Wierda