Vaste zetels verdwijnen in waterschapsbestuur

Het verdwijnen van de vaste zetels in het waterschapsbestuur zou betekenen dat de expertise minder wordt. Dat voorspelt Wigle Sinnema, die voor de boeren in het bestuur van Wetterskip Fryslân zit. Hij heeft een van de zeven zetels die automatisch zijn toegewezen.
Bougrûn mei biten stiet fol wetter © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de besturen van waterschappen voortaan anders gekozen worden. Het moet democratischer: voortaan moeten alle zetels met de verkiezingen worden verdeeld.
Boeren, bedrijven en natuurorganisaties krijgen momenteel nog automatisch een deel van de zetels, 30 procent, dus zonder dat ze door burgers gekozen zijn.
Sinnema vindt dat jammer. "Van oudsher heeft landbouw er een belang bij. Later is daar natuur bijgekomen. En langzamerhand kwam er ook meer politiek bij. Nu lijkt het erop dat de politieke partijen het totaal in handen willen hebben. Het zal ertoe leiden dat het waterschap bij de provincie komt, dan zijn het soortgelijke overheden." Omdat er dan directe kennis kwijt is, vindt hij dat jammer.
Wigle Sinnema