Vrijdagmarkt over criminaliteit: "Het loopt de spuigaten uit!"

"Als we niet oppassen, neemt de onderwereld hier de touwtjes in handen!" Dat was een van de reacties op de aanslag op Peter R. de Vries eerder deze week. Op de Leeuwarder markt werd bijvoorbeeld gewezen op de brutaliteit van dergelijke aanslagen.
© Omrop Fryslân, René Koster
"Ze trekken zich nergens iets van aan, het loopt de spuigaten uit!" Sommige mensen zijn zelfs bang dat het tij ook niet meer te keren is. "Misschien ben ik een doemdenker, maar ik zou niet weten wat je hier tegen kunt doen."
Anderen denken vooral dat een hardere aanpak helpt, en strengere straffen. "40, 50, 60 jaar, levenslang of misschien zelfs de doodstraf", stelde iemand. Een ander zei dat hij daar persoonlijk niet voor was, maar "het helpt misschien wel."

Moord en doodslag van alle tijden

Andere geluiden waren ook te horen: "Mijn moeder zei van de week ook nog, wat is het tegenwoordig met die aanslagen. Maar toen zei ik dat moord en doodslag van alle tijden is. Er is wat dat betreft niet veel nieuws onder de zon."
Een van de marktkooplieden zei ook nog dat er geen sprake van is, dat de onderwereld de bovenwereld aan het overnemen is: "Ze waren er supersnel bij om de verdachten te pakken. En ook internationaal zijn ze scherp met arrestaties. Vind ik goed hoor!"
Reacties op de markt