Corona-uitbraak op Ameland: 36 jongeren positief getest

Bij een corona-uitbraak op Ameland zijn 36 jongeren positief getest op het coronavirus. Dat meldt de Friese GGD. De jongeren deden mee aan een surfkamp op het eiland.
© Shutterstock.com / SamaraHeisz5
Nadat een jongen positief had getest op het virus, hebben meerdere jongeren zelftesten gedaan. Daar kwamen meer positieve uitslagen uit. Uiteindelijk heeft de GGD donderdag in Nes 64 mensen getest, daaruit zijn de 36 besmettingen aan het licht gekomen.
De besmette jongeren komen uit verschillende delen van Nederland. Ze zijn inmiddels in groepjes naar de vaste wal gebracht met een aparte boot. De andere jongeren, die niet positief zijn getest, zijn inmiddels ook terug.
De GGD is bezig met voorbereidingen voor grootschalig testen op de eilanden, met het oog op de zomervakantie. Op de eilanden zijn momenteel geen reguliere testlocaties.
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland noemt de uitbraak 'zeker reden tot zorg.' Hij zegt: "Je schrikt er van. Er is maar één stelregel: houd je aan de richtlijnen. Die zijn verschrikkelijk belangrijk om het virus niet verder te verspreiden, ook op een eiland. Het geldt voor de inwoners, gasten en ondernemers."
De gemeente is wel in gesprek met horecaondernemers. "We kunnen natuurlijk moeilijk altijd achter de deuren kijken. Er gaan ook discotheken vanavond niet open. De groep die besmet is geraakt is van het eiland af, maar we zoeken wel uit met wie ze in contact zijn gekomen."