Fatsoenscampagne op Ameland zet in op bewustwording bij toeristen

De fatsoenscampagne Welkom in onze wereld is donderdag begonnen op Ameland. Gemeente, VVV, Arriva, rederij Wagenborg en natuurbeheerders willen met de campagne toeristen aanspreken. "We willen vooral op bewustwording inzetten," zo zegt Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer.
© Kevin Kiewiet
Op bussen die over het eiland gaan is voortaan de boodschap van de campagne te zien. Maar ook op de boot van Wagenborg is er aandacht voor de campagne en worden er filmpjes getoond aan de bezoekers van Ameland.
Het blijkt dat ook in de natuur op Ameland bezoekers zich vaak niet aan de regels houden. "Dat is erg vervelend. We hebben hier een heel mooi padennetwerk, maar sommige bezoekers zien een wildpaadje van reeën en gaan daar overheen lopen. Mensen lopen dwars door de duinen of door het bos. Dat wil je juist niet hebben."

Nieuwe toerist

Door de coronacrisis komen er mensen op het eiland die er voorheen niet meteen kwamen, legt Veenendaal uit. "Men kan niet meer naar het buitenland en gaat zoeken binnen Nederland. Wat is dan logischer dan het bezoeken van een mooi eiland als Ameland. Dus we mochten een ander type toerist ontvangen. Maar we zien dat men vaker de auto pakt of denkt dat men overal maar kan lopen."
© Shutterstock.com (TasfotoNL)
Staatsbosbeheer hoopt ook dat mensen honden aan de lijn laten en hun rotzooi meenemen en niet achterlaten. "De natuur kan helaas niet terugspreken, maar je moet zuinig zijn op de natuur. Daarom is het heel mooi dat de gemeente Ameland actie heeft ondernomen om dit onder de aandacht te brengen. Onder meer met de natuurbeheerders."
Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer