Buitententoonstelling op It Eilân-West vertelt het verhaal van onderduikers

In Goëngahuizen is op It Eilân-West een 'buitenmuseum' geopend. Het gaat om een initiatief van It Fryske Gea: een kijk- en luisterroute met foto's die in de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt door Roelof Horreüs de Haas en audiofragmenten van zijn zoon Hans Horreüs de Haas.
Hans de Haas bij een van de foto's © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Vader De Haas zat in de oorlog met zijn kinderen op boerderij Heach Hiem van de familie De Boer in De Alde Feanen. Hij was bang om te worden opgepakt voor de Arbeitseinsatz. De familie kreeg onderdak op de boerderij. Vanaf die tijd heeft Roelof de Haas uitgebreid verslag gedaan in foto's en aantekeningen.
Hans de Haas en Gerbrand de Boer bij de opening © It Fryske Gea
Hans de Haas is erg blij met de tentoonstelling. "Het is heel leuk en vooral een eer voor mijn vader."

Geïsoleerd eiland

Het waterlandschap bij De Alde Feanen vormde een veilige schuilplaats voor het gezin. It Eilân-West was in oorlogstijd door de ligging erg geschikt voor onderduikers: het was alleen via het water te bereiken. In het kader van 75 jaar vrijheid geeft It Fryske Gea aandacht aan het stukje natuur in oorlogstijd.
© It Fryske Gea
"Hans de Haas, die inmiddels 85 is, weet zich nog veel te herinneren over de bijzondere laatste oorlogsmaanden. De levensgrote foto's van toen in het landschap van nu, vertellen ons wat er allemaal is veranderd, maar geven ook veel herkenningspunten in het landschap," zo zegt Stefien Smeding van It Fryske Gea.

Tentoonstelling

De tentoonstelling op het Eilân-West is vanaf 9 juli te bezichtigen. Bij de steiger van Marrekrite aan de Janssloot zijn speciaal plaatsen gereserveerd voor bezoekers. In augustus is er nog een speciale vaartocht van It Fryske Gea naar het buitenmuseum.
Verslaggever Jeroen Boersma met Hans Horreüs de Haas en Stefien Smeding