FUMO zet meer in op het bestrijden van milieucriminaliteit

De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) zet de komende jaren meer in op het bestrijden van milieucriminaliteit. Dan gaat het bijvoorbeeld om het illegaal verwerken van afval, terwijl het lijkt alsof er wel een vergunning is.
Gedumpt afval © ANP
De FUMO geeft advies en vergunningen en houdt toezicht op het gebied van natuur- en milieuwetgeving. Er lopen op dit moment diverse strafrechtelijke onderzoeken. De coördinator van de boa's van de FUMO heeft daar veel contact over met het Openbaar Ministerie en de politie. De bestrijding van ondermijning krijgt prioriteit, zo laat de FUMO weten.
In het afgelopen jaar zijn er meer dan 530 reguliere controles uitgevoerd door de FUMO, om ervoor te zorgen dat bedrijven zich blijven houden aan de milieuregels.
"Afval verwerken is duur, als het op de normale manier gebeurt, zoals naar de REC in Harlingen. Voor sommige mensen wordt het lucratief om te kijken of ze het op een andere manier kwijt kunnen raken, zoals op een illegaal manier in de landbouw, onder de grond of in de biovergister", zegt Jaap Middel fan de FUMO.

Boetes en celstraf voor overtreders

Het komt steeds vaker voor. "Hoe vaak weten we niet, maar we zien wel dat het probleem toeneemt." Speciaal getrainde opsporingsambtenaren pakken de overtreders aan. "Ze letten op signalen als een veranderd bestedingspatroon, dat iemand een auto rijdt die niet past bij het inkomen. Ze werken samen met onder andere de politie en de NVWA." Een overtreder kan boetes opgelegd krijgen en zelfs ook celstraf.
Fryslân is een aantrekkelijke plek voor overtreders. "Het is uitgestrekt en dunbevolkt. Er wordt ook wel met afval in Nederland gesleept. We zien zelfs dat er afval uit het buitenland komt."
Jaap Middel van de FUMO