De rol van Peter R. de Vries in de zaak-Vaatstra

Peter R. de Vries heeft een grote rol gespeeld bij de doorbraak in de zaak-Vaatstra. De misdaadjournalist die dinsdagavond in Amsterdam is neergeschoten, is door de jaren heen bij verschillende misdaadonderzoeken in Fryslân betrokken geweest.
© ANP
De Vries was jarenlang nauw betrokken bij de zaak-Vaatstra. Hij probeerde al in 2000, ruim een jaar na de gewelddadige dood en verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra bij Veenklooster, een grootschalig DNA-onderzoek van de grond te krijgen.
Bij de Leeuwarder rechtbank eiste De Vries dat 20.000 mannen tussen de 20 en 45 jaar die in een straal van 15 kilometer van de plaats delict wonen of woonden, wangslijm zouden afstaan voor een DNA-onderzoek. De rechtbank wees dat verzoek echter af.
Andere Friese zaken waar Peter R. de Vries bij betrokken is geweest, zijn die van Karin Grijpstra, die vorig jaar dood werd gevonden in een sloot bij haar woning in Koarnjum, en de zaak van Simone de Laat. Zij werd in 1989 in haar woning in Ferwert vermoord. Ze was toen 30 jaar oud.
In beide zaken zijn er nog steeds veel vragen. De Vries heeft zich het afgelopen jaar bezig gehouden met de zaak-Grijpstra en hield de familie daarbij op de hoogte. De zaak-Simone de Laat is een zogeheten 'cold case'. Over die zaak maakte De Vries in 2007 een uitzending, maar die leverde niets op.
De zaak-Vaatstra heeft De Vries nooit losgelaten. Hij wijdde er verschillende uitzendingen aan, had nauw contact met de familie en overlegde geregeld met politie en justitie. In 2012 veranderde de DNA-wetgeving, waardoor ook familie van daders konden worden opgespoord.

Regionaal DNA-onderzoek

Er vond een grootschalig DNA-onderzoek plaats onder 8.000 mannen in de omgeving van Veenklooster. In november 2012 leverde dat een resultaat van 100 procent op: Jasper S., een boer uit Oudwoude werd opgepakt.
Peter R. de Vries twitterde de aanhouding als eerste en was dolenthousiast. "Dit is een ongelofelijke mijlpaal. Deze zaak staat al heel lang op nummer 1 in mijn lijst", zei hij meteen na de arrestatie. Jasper S. bekende en kreeg in april 2013 achttien jaar cel opgelegd door de Leeuwarder rechtbank.
Peter R. de Vries mei Bauke Vaatstra, de heit fan Marianne © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Complotdenkers stelden dat Jasper S. de dader niet was, maar dat die ergens anders moest worden gezocht. Dichtbij bijvoorbeeld, in het asielzoekerscentrum van Kollum. Van deze verdachtmakingen moest De Vries niets hebben. "Ze zijn hardnekkig en eigenwijs en genoeg van de weg af om te denken dat Jasper onschuldig is. Ik vrees dat we nooit van deze lui afkomen", zei De Vries in 2014.
In dat laatste kreeg hij gelijk. Nog steeds zijn er mensen die geloven in de onschuld van de boer uit Oudwoude, die dertien jaar lang een geheim bij zich droeg dat hij pas openbaar maakte in de rechtszaak die er tegen hem kwam.