Bauke Vaatstra: "Ik hield er altijd al rekening mee"

De vader van Marianne Vaatstra hield er altijd al rekening mee dat Peter R. de Vries iets zou kunnen overkomen. Dat zei hij een dag na de aanslag op de journalist.
Bauke Vaatstra is erg geschrokken
Bauke Vaatstra uit De Westereen en de familie van Karin Grijpstra uit Koarnjum zijn erg geraakt door de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. De bekende crime-watcher is nauw betrokken geweest bij de zaak-Vaatstra en de zaak-Grijpstra.
Vaatstra is de vader van de in 1999 omgebrachte Marianne. Hij heeft slecht geslapen nadat hij het nieuws dinsdagavond te horen kreeg. "Ik schrok zo erg", zegt hij. "Dat waar je nooit over nadenkt, maar wat uiteindelijk wel kon komen, is gekomen."
De Vries had het ook weleens met Vaatstra gehad over het gevaar dat hij liep. "Toen zij hij ook wel: 'Daar moet je wel rekening mee houden, ik kan ook onder vuur komen te liggen.' En inderdaad was het nu zo."
Peter R. de Vries © ANP
In 2000, ruim een jaar na de gewelddadige dood en verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra bij Veenklooster, probeerde De Vries een grootschalig DNA-onderzoek van de grond te krijgen. Dat kwam er pas in 2012, toen de DNA-wetgeving werd aangepast. Het onderzoek leidde tot de arrestatie van boer Jasper S. uit Oudwoude en de oplossing van de zaak.
Vaatstra noemt De Vries en 'geweldenaar in zijn doen en laten'. "En vooral wat hij voor een ander heeft betekend. Geweldig. Kijk maar naar de zaak-Nicky Verstappen, in onze zaak en in veel meer, de Puttense moordzaak. Ja, een geweldenaar."

Karin Grijpstra

In Koarnjum heeft De Vries het gezin van Karin Grijpstra bijgestaan, nadat zij begin 2020 op mysterieuze wijze om het leven kwam. Haar partner Durk Hofman en dochters Iris en Rian bleven met veel vragen achter. Zij zijn net als Vaatstra erg geschrokken, toen ze vernamen dat de misdaadjournalist was neergeschoten.

Laatste sprankje hoop

"We waren erg van slag", zegt Iris Hofman. "Hij is ons laatste sprankje hoop dat wij nog hebben in de zaak van onze moeder. We hebben heel veel contact met hem en we hebben hem ook een aantal keren ontmoet. Dat maakt het ook dat het er nog persoonlijker van wordt."
De Vries was nog steeds heel belangrijk voor de familie. "Hij is voor ons degene die de vinger aan de pols houdt en ons op de hoogte brengt van alles. Daaruit halen wij nog onze hoop."
Iris Hofman, dochter van Karin Grijpstra
Een 21-jarige Rotterdammer en een 35-jarige Pool zijn aangehouden als verdachten van de schietpartij op Peter R. de Vries. De misdaadjournalist raakte zwaargewond. Volgens zijn zoon Royce de Vries is er nog veel onzeker over de toestand van zijn vader.