Provincie wil damherten afschieten bij Katlijk: "Situatie levensgevaarlijk"

De provincie vindt dat dit aantal damherten in de omgeving van Katlijk en Oranjewoud teruggebracht moet worden van meer dan 300 naar hoogstens 90. Volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga hebben de dieren al tientallen verkeersongelukken veroorzaakt.
© ANP
Het aantal damherten is de laatste jaren flink opgelopen. Ze steken regelmatig in grote kuddes de weg over. Autobestuurder verwachten dat niet, en dat zorgt voor gevaarlijke situaties.
Bovendien klagen bewoners van de dorpen Nieuwehorne, Mildam en Katlijk over de herten die de tuin kaalvreten.
De Faunabeheereenheid is er niet in geslaagd om zelf een plan te maken dat door alle partijen gedragen wordt. Daarom geeft de provincie nu een opdracht op de kudde damherten kleiner te maken.

Niet zomaar

"Wij doen dit uiteraard niet zomaar". zegt gedeputeerde Fokkinga. "Veel mensen vinden het mooi dat de dieren er zijn. Het is daarom zeker niet de bedoeling om van de dieren af te komen. Wij zetten in op een kleinere kudde, zodat er minder onveilige situaties ontstaan."
De opdracht van de provincie om damherten af te schieten wordt niet direct uitgevoerd. Fokkinga houdt er rekening mee dat er bezwaren ingediend worden.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne is blij dat de situatie wordt aangepakt, zegt voorzitter Bonne Schokker. "Het klinkt natuurlijk raar. Ik word hier al genoemd: 'dat is die op die de herten hier wil doodschieten.' Nu, zo zit het natuurlijk niet. Het is levensgevaarlijk hier op de Schoterlandseweg en dat is een groot probleem."
Volgens Schokker moet het aantal damherten elk jaar in de gaten worden gehouden. Met het oog op de verkeersveiligheid kan er dan worden ingegrepen. "Ik heb zelf een paar weken geleden weer gehad dat je een damhert voor de auto kunt krijgen en dat er een twintig, dertig in het land staan om ook over te steken."
De dieren komen ook in de dorpen, op zoek naar voedsel. "Dit moeten we niet hebben. Dat is niet gezond. En het is gevaarlijk", concludeert Schokker.
Bonne Schokker, voorzitter van Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne