Oudega (Sm.) krijgt nieuw meer van 50 hectare "Wij willen wel wat meer reuring in het dorp"

Een grote haven, aanlegplekken voor verschillende woon- en recreatieboten, een nieuw appartementencomplex en een compleet nieuw meer bij het dorp. Het ambitieuze plan Aldegea oan it wetter moet de recreatiemogelijkheden in het dorp flink verhogen. En daarom zijn er maandag een groot aantal handtekeningen gezet.
Kijk naar de reportage
"Als je hier over vijf jaar terugkomt, zie je een mooi gebied waar zowel recreatie- als woonboten een plek hebben. Er komt een eiland met een strandje en hopelijk een mooie horecagelegenheid aan de overkant van het water." Staande in de haven van Oudega ziet projectleider Klaas Hommes het helemaal voor zich. En dan moet hij nog beginnen over de grootste verandering.
"Als je vanuit de haven iets verder gaat met de boot, richting de vaarweg naar Drachten, daar kom je over een paar jaar een groot meer tegen van vijftig hectare waar gerecreëerd kan worden."

Woonruimte voor jongeren

Een volledig nieuw meer bij Oudega, daar zijn ze ook bij dorpsbelang blij mee. "Het is begonnen met het feit dat jonge mensen hier graag willen wonen. De vraag naar nieuwe huizen is groot in het dorp", zegt Meindert de Boer van dorpsbelang Oudega.
Maar hoe ga je van een vraag naar ruimte voor woningen naar een grotere haven en een nieuw meer? "De wens was er al langer vanuit de politiek. Wij willen ook wel wat meer reuring in het dorp, en dat slaagt alleen wanneer je toeristen naar het dorp kunt halen. En op deze manier liggen er ook kansen voor het dorp, voor de inwoners van het dorp en voor de jongeren die hier graag willen blijven wonen."

20 miljoen euro

Met de handtekeningen van de gemeente Smallingerland, de provincie Friesland en Wetterskip Fryslân die maandagmiddag gezet zijn is er nu officieel groen licht voor de plannen. Het project is een onderdeel van de zogenaamde aanpak Oostelijke Poort Friese Meren (OPFM). Het doel hiervan is om Drachten aan te sluiten op de Friese meren.
Het plan kost ongeveer 20 miljoen euro, en wordt betaald door de provincie, de gemeente Smallingerland en Wetterskip Fryslân. In 2024 moeten de eerste boten het grote nieuwe meer kunnen opzeilen.