Zorgen in Harlingen en Midlum: "Wij denken dat we al drie dagen een bacterie in het drinkwater hebben."

Bewoners van twee straten in Midlum en Harlingen mogen het water uit de kraan niet drinken, omdat er een gevaarlijke bacterie in zit. Ze hoorden het zondag, maar ze zijn bang dat het al sinds vrijdag speelt.
© Omrop Fryslan
Buurtbewoners zijn boos. Toen ze zondagmiddag hoorden dat ze het water niet drinken mochten, werd er niet bij gezegd om welke bacterie het ging.
"We weten helemaal niets", zegt buurtbewoner Arjen Mintjes. "Vrijdag was het water er even af en we zijn bang dat we al 3,5 dag een bacterie in het drinkwater hebben"

Drie maanden chaos

Het is voor de bewoners de druppel, nu ze al sinds april in de werkzaamheden zitten en niets te horen krijgen over wat er nu gebeurd. "We zitten al dik drie maanden in de chaos."
"We zijn als buurt nooit meegenomen, er is nooit een brief door de brievenbus gegooid. En het duurt maar en duurt maar. Eerst zou het 4 mei klaar zijn, daarna werd 11 mei genoemd. Nu is het nog steeds niet klaar", laat Mintjes weten.
In totaal zijn 35 huishoudens getroffen. Bij buren is de oprit er 's ochtends uitgehaald, zegt Mintjes, om leidingen te leggen, maar zonder dat het gezegd werd. "Dan kun je ineens niet meer van huis."
'Als je ziek wordt moet je de dokter bellen', en verder krijgen we geen commentaar.
Bij de gemeente was tot nu toe het gevoel dat alles goed gecommuniceerd werd met de buurt. Nu doet blijken dat dat tegenvalt.
Wethouder Harry Boon vindt dat dat beter moet, vooral door de bedrijven die er aan het werk zijn. "Enige overlast is met dit soort dingen onvermijdelijk, maar het moet wel binnen de perken blijven."
De werkzaamheden aan de waterleidingen worden uitgevoerd in opdracht van waterbedrijf Vitens. Die laat in een mail aan Omrop Fryslân weten dat het om de E. Colibacterie gaat. Volgens het RIVM veroorzaakt die bacterie onder normale omstandigheden geen ziektes bij mensen, maar sommige varianten kunnen in bepaalde gevallen wel voor problemen zorgen.
Maandag zijn alle leidingen doorgespoeld en is het water opnieuw getest. Woensdag moet duidelijk worden of het water weer schoon is.