Cambuurtrainer Henk de Jong: "Nieuwe spelers moeten niet voor het geld komen"

"Nu zelfs clubs uit de eerste divisie al dikkere salarissen kunnen betalen dan wij, moeten we het echt van jongens hebben die komen voor de club met de volle tribunes en de fanatieke achterban. Daar wordt je als speler ook beter van." Dat zegt Cambuurtrainer Henk de Jong zondag in het radioprogramma Buro de Vries.
De Jong zat zondag een uur lang aan tafel bijBuro de Vries:
Het volledige gesprek met Henk de Jong is ook als podcast te beluisteren op Spotify bij Apple Podcasts en in de podcasts-apps. Op deze pagina vind je ook andere podcasts van Omrop Fryslân.
Cambuur begon afgelopen week met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, met een kort trainingskamp op Ameland. De selectie is nog niet al te breed. "We zullen wat geduld moeten hebben", zegt De Jong. "Het wordt later pas duidelijk welke spelers via een huurconstructie kunnen komen en willen."
De fanatieke MI-Side van SC Cambuur © Orange Pictures
Hoe eerder De Jong zijn selectie compleet wordt, hoe beter de voorbereiding op het seizoen verloopt. "Het liefst heb ik ze er zo snel mogelijk bij, omdat we ook vaste patronen willen inslijpen. Maar ja, wordt lastig. We willen trouwens sowieso wat speciaals hebben: spelers die ook anderen beter kunnen maken."
"Er moet nog wat bij", zegt De Jong over zijn selectie.
De Jong is wel blij met wat hij nu heeft. "Wa hebben twee jaar op topniveau in de eerste divisie gespeeld, dus er zit wel niveau in. Maar op de vleugels en linksachterin wil ik er graag nog wat bij hebben."
Het ging in het gesprek in Buro de Vries natuurlijk over voetbal en de club, maar ook over andere zaken, zoals zijn wortels ("een heel gewone huishouding"), zijn inspiratie ("de leraren van het CIOS, zoals Foppe de Haan"), zijn favoriete muziek ("Bruce Springsteen, U2, André Hazes, Herman Brood en Deep Purple"), en de toekomst.
Ik ben heel gelukkig op de plaats waar ik nu ben.
Henk de Jong ziet de toekomst in eigen omgeving liggen.
Wat De Jong betreft ligt die toekomst in de buurt. "Ik ben heel gelukkig op de plaats waar ik nu ben. Met de club en met het nieuwe huis waar we net naartoe zijn verhuisd. Met een grote tuin: ik zit mooi wat op de maaier, prachtig man!"

Respect voor SC Heerenveen

Door de promotie van Cambuur is de Friese derby na zes seizoenen terug op het hoogste niveau. Over de animositeit tussen SC Cambuur en SC Heerenveen maakt De Jong zich niet zo druk. "Als spelers en staf hebben we over en weer veel respect voor elkaar, maar op het vlak van supporters ligt dat anders. Dat snap ik wol, maar ik zou - net als René van der Gijp - zeggen: 'Laat gaan'."
In de zomerweken ontvangt Buro de Vries tussen 12.00 en 13.00 uur op zondag een zogenaamde zomergast. Henk de Jong was de eerste. Alle afleveringen van de podcast van Buro de Vries zijn hier terug te vinden.