Burgemeester Groningen baalt van uitspraken Duitsland in FryslânDOK over Lelylijn

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen baalt van de uitspraken van de Duitse staatssecretaris over de Lelylijn. Enak Ferlemann zegt bij Omrop Fryslân dat een spoorlijn van Groningen naar Oldenburg niet geschikt is voor een snelle internationale treinverbinding tussen Nederland en Scandinavië.
De Groninger burgemeester Koen Schuiling © ANP
Ferlemann doet zijn uitspraken in de FryslânDOK Spoarsykje, die Omrop Fryslân dit weekend uitzendt. Volgens Schuiling slaat de Duitse bondsregering de plank mis. Dat zegt hij in het Dagblad van het Noorden.
De Duitse autoriteiten hebben volgens Ferlemann gekeken naar zo'n snelle spoorlijn van Nederland via Hamburg naar Scandinavië. Die snelle verbinding wordt vaak genoemd als belangrijk argument voor de aanleg van de Lelylijn: de spoorlijn van Lelystad naar Groningen over Heerenveen en Drachten.
Het traject van de Lelyline © Omrop Fryslân
Maar volgens Ferlemann wonen er in Noord-Nederland en het gebied ten westen van Bremen te weinig potentiële reizigers om zo'n snelle spoorlijn rendabel te maken.
Reizigers zouden eerder over Osnabrück reizen, denkt Ferlemann:
Duitsland moet volgens Schuiling niet alleen het aantal reizigers tellen dat uit de auto wordt gehaald met zo'n snelle spoorlijn, maar ook kijken naar hoe de grensregio's economisch profiteren. De Groninger burgemeester denkt dat de uitlatingen van Ferlemann schadelijk zijn voor de Lelylijn.
Kijk hier naar de FryslânDOK Spoarsykje: