Skûtsjesilen ook aan de beurt: strijd in coronabubbels in de 'Slach om Heech'

Het kaatsen en fierljeppen ging eerder al weer los, maar nu is ook het skûtsjesilen aan de beurt. Zaterdag is de Slach om Heech, een trainingswedstrijd voor het kampioenschap van de IFKS. Het is de eerste skûtsjewedstrijd sinds tijden, met 33 deelnemers die in hun eigen 'skûtsjebubbel' zeilen
Sikke Heerschop van skûtsje Ingelskman is blij dat het meer weer vol met skûtsjes ligt. "Eindelijk mogen we weer. Geweldig dat het weer kan. Er doen 33 skûtsjes mee en even verder op het meer zeilen ook nog eens 14 SKS-skûtsjes. Dus het gaat weer helemaal los. Het is prachtig mooi weer, wat wil je nog meer."
Zijn zoon Wytse, schipper van Us Heit, is ook blij weer op het water te zijn: "Ik denk dat iedereen hier heel erg op gewacht heeft. De wind is wat instabiel, maar het is prachtig om weer allemaal bekenden te zien. Sommige mensen heb je anderhalf jaar niet gezien."
Eerder deden er wel meer dan 50 skûtsjes mee, maar door de onzekerheid ligt het aantal nu lager.

Eerste test: hoe staat iedereen ervoor?

De Slach om Heech wordt vanaf 11.00 uur op de Hegemer Mar gezeild, georganiseerd door Watersportvereniging WSH Heeg. In overleg met Veiligheidsregio Fryslân zijn er talloze afspraken gemaakt voor een veilige wedstrijddag. Zo moeten de deelnemers tussen de wedstrijden door aan boord eten, zodat ze in hun eigen coronaproof 'bubbel' blijven.
Meerdere deelnemers mogen niet bij elkaar ankeren en aanleggen in Heeg is niet toegestaan. Feest en prijsuitreiking zijn er ook niet. "Iedereen moet meteen na de wedstrijden weer weg. Dat is natuurlijk wel jammer. Het feestje en de gezelligheid horen er wel een beetje bij, maar we zijn allang blij dat we weer kunnen zeilen!", zegt Wytse Heerschop.
In dat laatste kan vader Sikke zich ook vinden. "We hebben het goed afgesproken. Alles gaat digitaal, protesten bijvoorbeeld ook. Het is gewoon machtig dat het weer kan. Iedereen zeilt in zijn eigen klasse. Zo kun je voor het eerst weer een beetje zien hoe het kan uitpakken dit jaar."
Sikke Heerschop van skûtsje Ingelskman