Strijd om de Frysman-triatlon bij Warns: "Het weer is fantastisch"

Het is de enige echte triatlon in Fryslân: de Frysman, met start en finish op It Reaklif bij Warns. Door het coronavirus was het lang onzeker of de wedstrijd wel door kan gaan, maar zaterdag is dan echt de zesde editie begonnen. De deelnemers moeten 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer rennen. Voor de deelnemers uit de drie noordelijke provincies is er ook nog de wisseltrofee 'It swurd fan Grutte Pier'.
© Hendrika van der Wal
Voorzitter Tsjeard Hofstra is blij dat het weer meezit. "In het eerste jaar was het ook goed. Maar het is fantastisch weer nu. We gingen precies om 7.00 uur weg. Iedereen had er zin in."

Warme wedstrijd

De eerste zwemmers zijn zaterdagochtend om een uur of half negen al uit het water en zitten op de fiets. "Het rennen wordt zaterdag wel warm. Met de brandweer van Stavoren hebben we een waterpunt geplaatst en er zijn drie verzorgingspunten. Dus men kan genoeg verkoeling krijgen, maar ik denk wel dat het een warme triatlon wordt."
Voorzitter Tsjeard Hofstra
Voor de organisatie was maar een maand. "Het is niet niets om dit in vier weken te organiseren," geeft Hofstra toe. "Maar we hebben gelukkig een grote groep die helpt. Iedereen in de regio die anders ook wat deed was nu ook weer bereid om mee te werken. Dat maakt het voor ons te doen."

192 deelnemers

Van de mensen op de startlijst waren er veel die zich al eerder hadden ingeschreven. "Vorig jaar werd het geschrapt, dus we hebben het doorgeschoven. De meeste mensen die hier nu zijn hebben zich op 5 december 2020 ingeschreven. Er mogen 250 meedoen en wij hebben zaterdag 192 deelnemers."
Rond een uur of 9.00 waren er nog 190 deelnemers in de wedstrijd die op dat moment op de fiets zaten.
Verslaggever Hijlko Broersma spreekt met een deelnemer
© Hendrika van der Wal
Hofstra vertelt dat het oude parcoursrecord op 8.53 staat, maar dat de kans groot is dat er zaterdag een nieuw record in zit. "Maar het is wel warm: het fietsen gaat nog, maar het marathonrennen zal lastig worden." Hofstra hoopt met name op een mooie strijd.
Verslaggever Hijlko Broersma is zaterdag de hele wedstrijd bij de Frysman-triatlon. Op de radio zijn regelmatig updates te volgen:
Update 12.30 uur: voorzitter Tsjeard Hofstra over de wedstrijd
Update 12.45 uur: Dave Rost uit Bemmel was tot nu toe de snelste
Update 13.40 uur: twee dames supporten een deelnemer uit Reahûs, Ruben Geys uit het Belgische Balen ligt op kop
Update 14.10 uur: speaker Ruud de Haan vertelt dat er twee parcoursrecords aan lijken te komen