Grote consternatie op It Soal in Workum: vaste staplaatsen verdwijnen

Huilende mensen, boosheid en ontreddering: de emoties lopen hoog op bij camping It Soal in Workum. De vaste gasten die ieder seizoen gebruik maken van hun stacaravans en chalets aan de IJsselmeerkust moeten op termijn weg. Dat heeft de eigenaar van AquaResort It Soal hen laten weten.
Grote consternatie op It Soal:
Vorig jaar werd een nieuw bestemmingsplan van kracht na een aanloop van zo'n 20 jaar. Met een akkoord met natuurbeschermingsorganisaties kan AquaResort It Soal nu beginnen met zijn zogeheten 'masterplan.'

Luxe lodges in de plaats

Onderdeel daarvan is onder meer de komst van appartementen en een hotel, maar de camping met vaste staplaatsen leek daar grotendeels buiten te vallen. "Op zo'n korte termijn zag ik dit niet aankomen," zegt Aagje Bouwhuis uit Workum die met haar gezin sinds twee jaar een chalet heeft, met een huurcontract voor de staplaats van één jaar, zoals iedereen.
Aagje Bouwhuis uit Workum
De gebruikers van vaste staplaatsen zoeken vrijdagmiddag steun bij elkaar © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Bouwhuis had wel gehoord dat er iets aan zat te komen, maar drie maanden geleden werd nog gezegd dat er nog niets op papier stond. Bouwhuis: "Dat het nu ineens zo snel gaat is wel een schok en heel jammer." Er komen luxe lodges voor in de plaats.

"20 jaar geleden bedacht"

De plannen zijn nog steeds niet tot in detail uitgewerkt, zegt Frank van het Reve van AquaResort It Soal, maar het besluit is wel gevallen en men wil de gebruikers van de staplaatsen er niet op het allerlaatste moment mee overvallen.
Het plaatsen van grotere accommodaties op de camping is niet nieuw, zegt Van het Reve: "Dat is iets dat ook al 20 jaar geleden is bedacht, maar daar is nooit iets van uitgewerkt. Maar omdat wij 20 jaar moesten wachten op de uitvoering van het masterplan hebben we eigenlijk ook 20 jaar stilgestaan met de rest van de camping."
En nu het wel kan, pakken ze door om aan te sluiten bij wat de hedendaagse toerist wil. Die wil niet heel lang op één plek blijven, zo denkt hij.
Vaste staplaatsen op AquaResort It Soal © Michael Westermeier
Dat zien de huidige campinggebruikers heel anders. Zij wijzen erop dat alle plaatsen verhuurd zijn en je echt je best moet doen om een plek te vinden op de camping. Sommigen hebben een nieuwe stacaravan besteld die de komende dagen op de plaats moet worden gezet. En er zijn nu ook al huurchalets.

Een tweede thuis

Op de late vrijdagmiddag is het druk bij het strand waar meer dan honderd vaste gasten van de camping willen demonstreren, vanwege de schok van het nieuws dat ze weg moeten. Eén van hen is Michael Westermeier uit Duitsland. "De stemming is niet goed. De mensen weten niet hoe de toekomst er uit ziet. Ze moeten weg blijkbaar. Niemand weet wat er nu gebeuren gaat. Het is hun tweede thuis", zegt hij.

Vrienden kwijt

Het is een gemeenschap op zichzelf van mensen die er soms al heel lang komen. Dat zij weg moeten, is nu wel duidelijk. "Maar waarheen", vraagt Westermeier zich af. "Je hebt hier mensen die elkaar twintig of dertig jaar kennen. Ik heb hier Nederlands leren spreken. Dat is ineens weg."
Campinggast Michael Westermeier
Aagje Bouwhuis omschrijft het als: "Mensen die zich met elkaar verbonden voelen en die vorige week zaten te huilen op het terras, omdat ze zeiden: wij zijn straks onze vrienden kwijt. Wij wonen in Duitsland te ver bij elkaar vandaan en we zullen elkaar niet snel opzoeken, maar hier zien we iedereen in het weekend. Wij gaan bijna met pensioen en hebben hier vrienden gemaakt. We zijn hier met elkaar, maar ook met de Workumers. We zijn trots op waar we naar toe gaan."
Op de elleboogholte van Michael Westermeiers dochter staan de coördinaten van hun staplaats © Michael Westermeier
Het tilt op van de 'pompeblêden' in Michael Westermeiers caravan. Je kunt je jas er aan ophangen en ze pronken ook voor de ruit. Hij voelt zich verbonden met deze plaats. Zijn dochter heeft de coördinaten van de plaats op haar elleboogholte getatoeëerd.

Het hart verpand aan de camping

Als het gaat om de belangen van de gebruikers zegt Frank van het Reve van AquaResort It Soal: "Het is een ontzettend dilemma waar je voor staat. Want je beseft heel erg goed hoe ze hun hart verpand hebben aan hun plekje. Het is een stukje hemel op aarde voor die mensen."
Hij zal met hen in overleg: binnenkort al met de mensen van de eerste fase van de plannen. Zij kunnen ook investeren in zo'n nieuwe, luxe lodge, maar lang niet iedereen heeft daar het geld voor, zo weet hij ook. De vaste bezoekers hopen dat de politiek wat voor hen kan betekenen.

"Jaarrond exploitatie"

Met een opzegtermijn van een jaar denkt Van het Reve dat de mensen nog twee seizoenen kunnen blijven. Volgens hem gaan ze niet voor het grote geld en is dit niet louter goed voor het bedrijf.
Van het Reve: "Er zijn best wel veel middenstanders afhankelijk van wat hier gebeurt en die zullen hier ook bij gebaat zijn. Want uiteindelijk gaan we toe naar een jaarronde exploitatie. Dus niet alleen een seizoenbedrijf van april tot en met oktober, maar ook in de winter komt hier meer vertier. Dat is ook iets waar de gemeente en de VVV een campagne rond aan het opzetten zijn. Dit past daar perfect in eigenlijk."
Frank van het Reve van AquaResort It Soal