Omrop TIP: portret van Rense Westra in Weromrop.tv

Rense Westra (1946-2015) vierde als acteur successen, op het toneel bij Tryater en ook op het witte doek. Zijn privéleven was niet altijd even fijn. Hij vertelt erover in dit portret uit 2000.
Rense Westra in de film De Fûke (2000) © Omrop Fryslan
Als jongen van elf jaar kwam hij bij de jeugdtoneelvereniging in Leeuwarden. Zijn vader en moeder zaten ook bij het toneel. "In 1969 deed ik mee aan het iepenloftspul van Burgum en toen belde Roel Falkena me. Hij was voorzitter van Tryater en vroeg of ik daar wilde spelen. Dat wilde ik natuurlijk wel. Toen ik het mijn vader vertelde, zei hij: het begin is er." Tryater bestond nog niet zo lang en was ook nog geen beroepsgezelschap.
"Spelen is je verplaatsen in een andere wereld, dat vind ik het mooie." Hij speelde vele rollen bij Tryater, waaronder 'Richard III' van Shakespeare. "Ik heb er 24 jaar rondgelopen, maar de laatste drie jaar was niet de mooiste tijd. Ik proefde afgunst, ik was te populair bij het publiek en de pers."
Rense Westra bij het huis van zijn pake en beppe in 2001 © Omrop Fryslan

"Ik zocht om een touw"

Het ging een poos niet goed met hem, hij dronk een liter jenever per dag. "Een alcoholist zal nooit praten over zijn problemen. Je weet dat je hartstikke verkeerd bezig bent, maar je houdt het voor jezelf. Ik zocht op een gegeven moment om een touw, wilde mezelf opknopen. Dat was wel het dieptepunt."
Hij was alles kwijtgeraakt, werk, huis en kinderen, en was bezig om afscheid van het leven te nemen. Tot zijn advocaat hem vertelde dat ze hem één ding niet konden afpakken en dat was zijn talent. "Dat werd mijn lichtpunt en toen begon het gevecht met mezelf om terug te komen." En dat lukte. "I'm back in town en dat zullen ze weten ook. Ik krijg weer erkenning en fanmail. En ik heb een nieuwe relatie. Het is een schat van een vrouw, dat heb ik gemist."
Omrop Fryslân zendt deze week elke avond op televisie een korte versie van een documentaire uit het rijke archief uit in het programma Weromrop.tv. Te zien om 17.15 uur en dan elk halfuur in de herhaling.
Op de website Weromrop zijn honderden programma's van Omrop Fryslân uit de jaren 1985-2005 te bekijken; van documentaires tot Sadwaande en van Sybe Satellyt tot Sa seach ik Fryslân.