Burgemeester trapt op de rem: "Visserijdagen allen klein feest voor Harlingers"

Burgemeester Ina Sjerps van Harlingen trapt op de rem en roept mensen op om niet massaal naar de Visserijdagen te komen. Vrijdag maakte Stichting Visserijdagen Harlingen bekend dat het evenement eind augustus doorgaat. Maar volgens de burgemeester is niet iedereen welkom: er is enkel een 'bescheiden feestje' voor inwoners van Harlingen op een afgesloten terrein.
Archiefbeeld van de Visserijdagen © Omrop Fryslân
Burgemeester Sjerps vindt het 'ontzettend mooi' dat Harlingen toch een kleine vorm van de Visserijdagen kan houden. "Maar we zitten nog steeds in coronamaatregelen en kunnen het feest niet vieren zoals we graag zouden willen en zoals we gewend zijn."

Kleine vorm op afgesloten locatie

Concreet betekent het dat niet iedereen kan worden ontvangen bij de Nieuwe Willemshaven. "Normaal gesproken is iedereen welkom en is het dagen lang feest in de binnenstad. Maar dat kan niet: we hebben nog steeds te maken met 1,5 meter afstand en toegangseisen. Daarom hebben we een kleine vorm van Visserijdagen, die bedoeld is voor de Harlinger bevolking op een afgeschermde locatie aan de haven."
De bedoeling is dat de Harlinger inwoners met een toegangssysteem naar binnen kunnen. "Ik hoop dat het een ontzettend mooi feest wordt. Harlingen is het gewend om veel evenementen te organiseren en gasten te ontvangen, maar dat kan dit jaar helaas niet. We kunnen niet de aantallen bezoekers ontvangen die we normaal gewend zijn. Zouden die wel komen, dan hebben we een probleem met de coronamaatregelen. Dan zouden we in moeten grijpen."

Horeca open, maar geen activiteiten

De horeca is wel open met de Visserijdagen, maar zal geen activiteiten organiseren. Sjerps: "We kunnen niet instaan voor de gezondheid van gasten bij losse feesten van de horeca in de binnenstad."
Op de mogelijkheid dat er weer meer coronamaatregelen kunnen worden losgelaten in de loop van de zomer, wil de burgemeester niet al te veel vooruitlopen. "De risico's zijn nog niet weg en we moeten op enig moment een knoop doorhakken over hoe het georganiseerd wordt. Je moet wel beveiliging en evenementen georganiseerd krijgen, dat kan niet één dag van tevoren."
Burgemeester Ina Sjerps van Harlingen
Voor de Harlinger horeca betekent het dat de Visserijdagen dit jaar niet de grote klapper van het seizoen zullen worden. Aanvankelijk hadden de ondernemers daar wel op gehoopt, na een financieel lastige tijd door het coronavirus.
In principe hebben wij niets aan deze Visserijdagen.
Cor Boonstra van de Harlinger afdeling van Koninklijke Horeca Nederland
"In principe hebben wij niets aan deze Visserijdagen," zegt voorzitter Cor Boonstra van de Harlinger afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Dat hadden wij als horeca eigenlijk ook wel ingecalculeerd. We zitten nog steeds met veel beperkingen: een maximum aantal mensen op een terras, iedereen moet zitten, je zit met de 1,5 meter afstand."

Financieel risico

De horeca heeft het lastig gehad, zegt ook Boonstra. "Wij willen graag geld verdienen, maar voordat er een podium kan worden neergezet moeten er wel beveiliging, EHBO, wegafsluitingen en verkeersregelaars komen. Dan moet de muziek ook nog worden geboekt: een band en podium voor 10.000 euro per avond is niets. Dat kunnen we gewoon niet financieren."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Boonstra geeft eerlijk toe dat het gevoel over de kleine Visserijdagen eerst 'niet zo mooi en fijn' was. "Ik dacht: misschien kunnen we beter een jaar wachten met z'n allen en daarna een grandioze Visserijdagen neerzetten. Maar ik sta er nu wel anders in. We zijn het wel gewend om een feestje te vieren, daar zijn we wel goed in in Harlingen. Als wij de Visserijdagen in een beperkte vorm willen vieren, dan is de Nieuwe Willemshaven een goede locatie."
De afdeling staat dus nu wel achter de keuze. "In het begin hadden we het anders willen hebben, maar we maken er nu gewoon een mooi feest van."
Voorzitter Cor Boonstra van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Harlingen