Horecazaken houden deuren dicht vanwege tekort aan personeel

De Friese horeca maakt zich grote zorgen over het tekort aan personeel. Sommige restaurants moeten zo nu en dan zelfs de deuren sluiten omdat er te weinig koks in de keuken staan. Maar ook de uitbaters van cafés en andere uitgaansgelegenheden kunnen de drukte na de lockdown niet aan. De verwachting is dat in september de problemen nog meer toenemen.
De horeca kampt met personeelstekort:
"We hebben sinds 22 jaar een tekort in de bediening. Dat was altijd een probleem in de keuken, maar dat hebben we rond", zegt Marcel Oost van Hotel Oostergo in Grou. "Ik dacht dat het met de rest ook wel goed kwam, maar we zijn al sinds februari aan het lobbyen op social media. De laatste post is een noodkreet met dat we twee dagen moeten sluiten, helaas. Dat is een drastische maatregel waarvan ik twee nachten niet heb geslapen. Personeel trekt het zo ook niet met lange dagen."
Bij De Pleats in Burgum is ook een tekort. "We zoeken twee zelfstandig werkende koks en we hebben nog wel plek voor een leerling. Je moet creatief nadenken, we zijn flexibel in wat mensen willen. Door corona is de krapte erger geworden", zegt Eelke Duursma.

30 procent heeft ander werk

Ook Melle Bakker van de horecabond ziet dat er tekorten zijn. "De horeca heeft anderhalf jaar stilgestaan en zo'n 30 procent van de medewerkers is uitgestroomd naar andere sectoren of heeft ander werk gevonden en die komen niet terug. En de horeca is een groeisector, dus er zijn nog meer mensen nodig."
Verslaggever Ronnie Porte maakte een rondje langs de horeca
Om het tekort op te lossen heeft de provincie een notitie gastvrij Fryslân gemaakt met plannen voor toekomstbestendige banen.
Bestek © Shutterstock.com