Rijksadviseur Veldhuis kritisch over Lelylijn: Fryslân kiest verkeerd

Rijksadviseur fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis is kritisch over het zogenaamde 'Deltaplan voor het Noorden', de afspraak om de Lelylijn aan te leggen in combinatie met de bouw van 220.000 extra woningen. Hij vindt dat het Noorden en ook Fryslân eerst zelf een toekomstvisie moet maken. Veldhuis zegt dat in de FryslânDOK Spoarsykje over de Lelylijn die komend weekend wordt uitgezonden.
Het tracé voor de Lelylijn loopt in principe langs de A6 en A7 © Omrop Fryslân
Veldhuis vindt het Deltaplan een vreemd voorstel en heeft het volgende advies voor Fryslân: "Kies niet nu voor het importeren van een probleem dat je zelf niet hebt, om een spoorlijn binnen te halen. Volgens mij heeft Fryslân hele andere kwaliteiten, zoals rust en ruimte en mooie dorpen en kleine steden."
De rijksadviseur is van mening dat het Noorden en ook Fryslân eerst zelf een toekomstvisie moet maken, voordat een ingrijpend besluit wordt genomen over de Lelylijn in combinatie met de 220.000 extra woningen.
Veldhuis betwijfelt ook of de Lelylijn Fryslân wel zoveel zal opleveren. De spoorlijn is volgens hem vooral in het belang van Groningen en Amsterdam. Een snelle trein heeft immers zo weinig mogelijk tussenstops. Hij houdt zelfs rekening met een snelle trein die tussen Amsterdam en Groningen alleen in Lelystad stopt en in hoog tempo voorbij Heerenveen en Drachten snelt. "Een vlugge trein die vaak stopt, is een trein die niet bestaat."
Neem over twee jaar een besluit. Kies dan en voer dat dan ook snel uit.
Wouter Veldhuis, rijksadviseur fysieke leefomgeving
Dat 'heel Fryslân van de spoorlijn zal profiteren', zoals de provincie graag wil, zal niet het geval zijn, denkt Veldhuis. "De sterke plekken die stations krijgen zullen nog sterker worden, de minder bereikbare plekken worden nog onaantrekkelijker. Zo werkt het: De winnaars worden nog grotere winnaars en bij de plekken die het moeilijk hebben trekt nog meer weg."
Veldhuis adviseert het Rijk om vooral niet te snel een besluit te nemen over de Lelylijn en het Deltaplan. Hij vindt dat Nederland er verstandig aan doet om eerst een toekomstvisie voor de ruimtelijke ordening op lange termijn te maken en de voorstellen van de verschillende regio's naast elkaar te leggen. "Neem over twee jaar een besluit. Kies dan en voer dat dan ook snel uit. Maar besluit nu niet om een spoorlijn aan te leggen vanwege een probleem dat je hebt met woningbouw,"
Wouter Veldhuis is lid van het college van rijksadviseurs. Dit adviescollege geeft ministers 'gevraagd en ongevraagd' advies over maatschappelijke opdrachten en de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving.
FryslânDOK: Spoarsykje
Rijksadviseur fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis