F-16 botst tegen gebouw op vliegbasis; piloot ontsnapt met schietstoel

Bij een incident met een F-16 op de vliegbasis in Leeuwarden zijn donderdagochtend twee mensen gewond geraakt. De Belgische F-16 kwam in de problemen bij het opstarten. Het vliegtuig is daarna een gebouw op de vliegbasis in gereden. De piloot is met de schietstoel uit zijn F-16 gekomen.
Verslaggever Hayo Bootsma en een getuige over het incident:
Het incident vond plaats op het taxiplatform, dat ligt midden op de vliegbasis. De piloot is naar het ziekenhuis gebracht, hij is goed aanspreekbaar. Een persoon die in het gebouw aan het werk was waar het vliegtuig in reed, is ook lichtgewond geraakt. Die is ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.
Hoe de problemen konden ontstaan, is op dit moment nog niet bekend. Dat wordt onderzocht. Onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat op de vliegbasis Leeuwarden een verkennend onderzoek doen naar het incident.

Druk op de spottersbult

Vliegtuigspotter Tycho Del Grosso zag het gebeuren. "We stonden bij de spottersbult bij Marsum", vertelt hij. "Ineens hoorden we heel veel kabaal. En op dat moment zie ik een staart van een F-16 over het platform rollen op redelijk harde snelheid."
Het was druk op de spottersbult, vertelt Del Grosso. Vandaag zou de vliegbasis in Leeuwarden officieel afscheid nemen van de F-16's. "Er waren heel veel mensen, dus ook heel veel mensen die het gezien hebben. Het had een heel mooie dag moeten worden, maar nu misschien wel trieste dag. We weten niet hoe met piloot is. Veel spotters stonden met trillende benen. Je schrikt je rot."