Docent Bert Mul wint rechtszaak tegen Tjalling Koopmans College Hurdegaryp

De geschorste docent Bert Mul mag het schooljaar bij het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp afmaken. Maandag moet hij weer op school worden toegelaten. Dat heeft de rechter in het kort geding zojuist bepaald.
Bert Mul © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Mul werd op non-actief gesteld na een kritisch interview bij Omrop Fryslân. De leiding van de school verwijt hem dat hij de belangen van de onderwijsinstelling heeft beschadigd.
De docent kreeg het verwijt dat hij had gezegd dat de school een 'malafide organisatie' is die de leerlingen 'gijzelde'. Ook zou Mul onderdeel zijn van een plan om de onderwijsinstelling in een kwaad daglicht te zetten. De docent zegt dat van beide geen sprake is. Omrop Fryslân gebruikte voor het verhaal een grote verscheidenheid aan bronnen.

Fatsoenlijk afscheid

De rechter stelt in het vonnis dat niet kan worden aangetoond, dat Mul de uitlatingen heeft gedaan. Ook stelt de rechter dat Mul fatsoenlijk afscheid moet kunnen nemen van de leerlingen. Laat de leiding hem niet toe, dan moet de school een dwangsom betalen van 1.000 euro per dag.
Mul had ook gevraagd om een rectificatie van de uitlatingen van de leiding van het Tjalling Koopmans College. Die hoeft er niet te komen omdat het vonnis op zich eigenlijk al een rectificatie, zo schrijft de voorzitter van de rechtbank.
Advocaat Joost Aarts, vertegenwoordiger van Bert Mul
Mul zegt in een reactie blij te zijn met het vonnis: "Het is echt spannend, zeker als je een paar dagen moet wachten. Ik had hier op gehoopt." Hij hoopt maandag dan ook zonder problemen weer aan de slag te kunnen, om de laatste schoolweek goed af te ronden. "Ik hoop dat de leiding van de school zich gaat voegen naar de letter en geest van deze uitspraak. Dat is echt in ieders belang", zegt Mul.
De leiding van de SvPO/Tjalling Koopmans College was nog niet bereikbaar voor een reactie.